KULTURA

OKUPLJAT ĆE GLUMCE IZ CIJELOG SVIJETA: "Dani filma Mostar" prerast će u Glumački festival

Manifestaciju 29. oktobra otvara film "Hiljadarka"

HMS

8.10.2015

Ovogodišnja manifestacija "Dani filma Mostar" otvara se 29. oktobra filmom "Hiljadarka" u 19:30 sati. Ova kao i sve ostale projekcije održat će se u velikoj dvorani HD Herceg Stjepana Kosače, a program se sastoji od devet filmova iz BiH, Hrvatske, Srbije i Crne Gore. Ovo je najavila izvršna direktorica Maja Lasić.

Devetu godinu zaredom u organizaciji kazališno-filmske udruge "Oktavijan", "Dani filma Mostar" donijet će dašak filmskog glamura u periodu od 29. oktobra do 2. novembra s najnovijim domaćim filmovima.

- Ovo je dobra priča, a mi smo je počeli odavno i partneri smo s udrugom "Oktavijan" u projektu za digitalizaciju velike dvorane, čije ideje je začetnik Slaven Knezović. Nadam se da ćemo do iduće godine uspjeti i da će se tako održati i jubilarni Dani filma jer je Kosača najbolja i estetski najljepša dvorana u BiH, što će realizacijom projekta i potvrditi - kazao je direktor HD HS Kosača Danijel Vidović.

Direktor Dana filma Slaven Knezović rekao je da su unatoč svim problemima kako finansijske prirode, kao udruga opstali.

sa-press-konferencije2

Direktor Dana filma Slaven Knezović

Mislim da ćemo s ovim zaokružiti regiju i od iduće godine preći na Festival filmske glume Mostar, čiji će cilj okupiti sve glumce i dovesti u našu lijepu Hercegovinu, te pretvoriti Mostar u grad filmskih glumaca iz regije, a postupno iz Evrope pa i cijelog svijeta - naglasio je Knezović.

- Naše nastojanje da stavimo Mostar na filmsku mapu je urodilo plodom i sigurno je doprinijelo da Mostar ima kino, da ljudi mogu pratiti redovan kino program, a ovo će biti za sladokusce festivalskog karaktera gdje ćemo dodjeljivati i nagrade, gdje će i publika sama odlučivati osim stručnog žirija koji će glumci dobiti nagradu - navodi Knezović.

Knezović je naveo da, ako se osvrnemo, možemo vidjeti uspješno udarene temelje kinematografije i općenito audio-vizuelne umjetnosti u Mostaru i u Hercegovini.

- Idemo korak dalje za iduću godinu najavljujemo snimanje igranog filma u Mostaru, a film će se zvati "Mrtve ribe plivaju na leđima", scenariste Josipa Mlakića i redatelja Kristjana Milića.
Za vrijeme dana Filma ozbiljno će se raditi na pripremama za film u sklopu čega će biti održana i audicija - dodao je Knezović.

sa-press-konferencije1

U hotelu "Mepas" u dvorani "Queen" nakon otvaranja i prve projekcije filma "Hiljadarka" u HD herceg Stjepana Kosače i ove godine za doprinos filmske umjetnosti biti će upriličena dodjela nagrada "Stablo ljubavi".

"Stablo ljubavi" ove godine dobit će scenarist Josip Mlakić i glumac Mimo Karačić, dok će zvanice zabavljati Nina Badrić.

Od iduće godine Dani filma će preći iz revijalnoj u Glumački festival prave i istinske glume.

Program Dana filma:

četvrtak 29.10.2015.
19:30 “Hiljadarka”; komedija, drama; redatelj Nenad Đurić

petak 30.10.2015.
19:00 ‘Gorčilo jesi li to doš’o da me vidiš'; komedija, drama; redatelj Milan Karadžić
21:00 ‘Ničije dijete'; drama; redatelj Vuk Ršumović

subota 31.10.2015.
19:00 ‘Zvizdan'; drama; redatelj Dalibor Matanić
21:00 ‘Bit ćemo prvaci svijeta'; drama, povijesni, sportski; redatelj Darko Bajić

nedjelja 1.11.2015.
19:00 ‘Svinjari'; komedija; redatelj Ivan Livaković
21:00 ‘Takva su pravila'; drama; redatelj Ognjen Sviličić

ponedjeljak 2.11.2015.
19:00 ‘Imena Višnje'; redatelj Branko Schimdt
21:00 ‘Ljubav ili smrt'; redatelj Daniel Kušan.