VIJESTI

SUD BIH Odbijen prijedlog za ukidanje mjera zaštite svjedocima u postupku protiv Azre Miletić i drugih

Iskazali opravdan strah za svoju i bezbjednost svojih najbližih

Fena

8.10.2015

Sud Bosne i Hercegovine odbio je prijedloge odbrana za ukidanje mjera zaštite svjedocima Tužilaštva BiH u postupku protiv Azre Miletić i još dvojice optuženih za korupciju. 

Sud je kao neosnovane odbio navode odbrana da su za troje svjedoka Tužilaštva mjere određene samo na osnovu subjektivnog osjećaja straha, a ne dokaza koji ukazuju da su upućivane prijetnje ili da su bili pod pritiskom. 

- Ispunjeni su zakonski uslovi za određivanje mjera zaštite s obzirom na to da su svjedoci S-1, S-2 i S-3 iskazali opravdan strah za svoju i bezbjednost svojih najbližih - navedeno je u rješenju Suda BiH. 

Citira se zakonska odredba koja propisuje da je pod prijetnjom onaj svjedok čija je sigurnost ili sigurnost njegove porodice dovedena u opasnost zbog učešća u postupku, kao rezultat prijetnji zastrašivanja ili sličnih radnji. 

Posebno se naglašava da je pod prijetnjom i svjedok koji smatra da postoji razumna osnova za bojazan da bi takva opasnost vjerovatno proistekla kao posljedica njegovog svjedočenja. 

S obzirom na navode odbrana da se u ovom slučaju ne radi o svjedocima pod prijetnjom, Sud je ponovo izvršio uvid u zapisnike o saslušanju ovih svjedoka. 

- Iskazi ovih svjedoka direktno inkriminišu optužene u ovom predmetu s obzirom na to da navode relevantne informacije o izvršenju djela koja se optuženima stavljaju na teret - navela je sudija Minka Kreho u odluci.

Za primanje, odnosno davanje mita, sa Azrom Miletić su optuženi Senad Šabić i Ramo Brkić, javio je BIRN- Justice Report.