BIZNIS

TRAVNIK Zaposleno novih 120 radnika

Otvoren obnovljeni pogon u tvornici Konfekcije „Fortitudo“

K. K.

8.10.2015

Danas je svečano otvoren obnovljeni pogon kompanije "Fortitudo" u Travniku, namijenjen proizvodnji muških sakoa. U novu proizvodnu liniju investirano je 1,5 milion konvertibilnih maraka. Na ovaj način otvoreno je novih 120 radnih mjesta, a ova kompanija u Travniku zapošljava ukupno 820 radnika.

Novi pogon su otvorili premijer Federacije BiH Fadil Novalić, vlasnik AS Group Sulejman Hrvić i predstavnik njemačkog partnera ove kompanije Peter Gross koji su istaknuli kako će i proširivanje prizovodnih kapaciteta ove kompanije doprinijeti održavanju duge tradicije tekstilne industrije u Travniku.

Član Uprave AS grupacije Rusmir Hrvić je istaknuo kako se ova kompanija u početku suočavala sa ogromnim problemima, ali da je izrasla u respektabilnu europsku tvrtku, sa modernim pogonima i dobrim radnicima.

I pored svega spašena su mnoga radna mjesta u krugu nekadašnjeg giganat teksilne industrije. Do sada je AS Group u pogone nekadašnje Konfekcije Borac investirao 4 miliona konvertibilnih maraka.

- U protekloj godini proizveo više od 340.000 odjevnih predmeta dok će otvaranje novih pogona stvoriti nove poslovne šanse te omogućiti održavanje tradicije kvalitetne tekstilne industrije u Travniku - kazala je Irma Huseinbašić, direktorica „Fortituda“.