NOGOMET

(NE)MOGUĆA MISIJA Kako se Zmajevi mogu plasirati u baraž?

Brojne kalkulacije

N. K.

8.10.2015

U narednim danima fudbalsku reprezentaciju Bosne i Hercegovine očekuju ključne utakmice za plasman na Evropsko prvenstvo naredne godine koje će se igrati u Francuskoj. Naš najbolji tim prvo će u subotu na stadionu Bilino polje ugostiti reprezentaciju Velsa, dok će tri dana kasnije gostovati u Nikoziji gdje ih očekuje duel sa Kiprom.

Ono što većinu bh. navijača najviše interesuje su kalkulacija za plasman u baraž preko kojeg se možemo domoći Evropskog prvenstva. Najbitnija činjenica je da Zmajevi nisu sigurni u plasman ni s dvije pobjede jer zavisimo od drugih rezultata.

Naime, ako slavimo protiv Velsa i Kipra, a Izrael upiše također dvije pobjede, protiv Kipra i Belgije na gostujućem terenu, onda se nećemo plasirati u Francusku. I u slučaju da Izrael slavi protiv Kipra, a remizira u meču s Belgijom, ostat ćemo bez plasman u željeni baraž.

tabela

S druge strane, da bi se domogli baraža, potrebne su nam dvije pobjede, a da Izrael doživi jedan poraz. Na smotru najboljih evropskih reprezentacija mogli bi i u slučaju da osvojimo četiri boda u dva susreta, ali onda Izrael u dvije utakmice smije osvojiti samo jedan bod. 

Ne treba zaboraviti i na situaciju da eventulno Kipar slavi protiv Izraela gdje bi se ionako komplikovana situacija dodatno zakuhala. U prilog nam ne ide ni činjenica da će Belgija pobjedom protiv Andore "završiti" posao te da će u zadnjem kolu protiv Izraela biti "revijalna" utakmica.

Iako nam na ruku ide činjenica da će Vels u posljednjem susretu na svom terenu ugostiti Andoru i tu imati priliku da osiguraju plasman na Evropsko prvenstvo, treba imati na umu da Vels nije slučajno na prvom mjestu u našoj grupi.

U dosadašnjem dijelu kvalifikacija primili su svega dva pogotka i jedina su reprezentacija u našoj grupi koja nije zabilježila ni jedan poraz. Ostaje nam nada kako Vels s rovitim Baleom neće ići pod svaku cijenu na pobjedu i da će nam zahvaljujući toj činjenici posao u ovom susretu biti olakšan.