VIJESTI

Bramerc: Do kraja godine donijeti odluku o svim ratnim zločinima

Mnogobrojne kritike na račun rada Suda i Tužilaštva BiH

Srna

8.10.2015

Glavni haški tužilac Serž Bramerc očekuje od Tužilaštva BiH da do kraja godine donese odluku o svim predmetima ratnih zločina koji su prebačeni iz Haškog tribunala na dalje procesuiranje jer će u suprotnom podnijeti veoma negativan izvještaj Savjetu bezbjednosti UN.

Obećanje da će to biti završeno do kraja godine Bramerc je dobio u maju od glavnog tužioca BiH Gorana Salihovića. Bramerc je istakao da su njegovi dosadašnji izvještaji bili prilično negativni jer je dobijao obećanja koja nisu ispoštovana.

"Teško je reći koliko je tačno ostalo predmeta. Prvobitno smo prebacili predmete koji se odnose na 40 osoba. U nekim predmetima je jedan osumnjičeni, a u drugima više. Sada je u nekim predmetima ostvaren napredak, a neki su podijeljeni i stoje", rekao je Bramerc za Birn.

On je istakao da veliki broj značajnih predmeta nije riješen i da stvara tenziju u javnosti u vrijeme godišnjica, te da treba da budu prioritet.

"Moram reći, uz dužno poštovanje kolegama tužiocima, da nisam uvijek bio uvjeren da zaista žele da ozbiljno rade na predmetima ratnih zločina", rekao je Bramerc.

On je kritikovao što su mnogi složeni predmeti iscjepkani, te istakao da je jasno da neće biti ispoštovani rokovi iz Strategije za procesuiranje ratnih zločina i da od sada prioritet treba staviti na složene predmete.

Bramerc smatra da bi ukidanje Suda i Tužilaštva BiH imalo negativan uticaj na procesuiranje ratnih zločina, ali da je svjestan kritika upućenih ovim institucijama.

On smatra veoma pozitivnim to što će pravni ekspert DŽoana Korner, koja je radila u Hagu, u ime OEBS-a izvršiti analizu rada Tužilaštva BiH na svim predmetima ratnih zločina.