VIJESTI

Čović: Zahtjev za punopravno članstvo u EU početkom januara 2016. godine

Nakon sastanka sa veleposlanice Republike Litve za BiH

Fena

8.10.2015

Predsjedavajući Predsjedništva BiH, Dragan Čović, primio je danas vjerodajna pisma novoimenovane veleposlanice Republike Litve za BiH, sa sjedištem u Budimpešti, Rase Kairiene. 

Čović je poželio dobrodošlicu novoj litvanskoj veleposlanici i kazao da su politički odnosi između Bosne i Hercegovine i Litve dobri i bez otvorenih pitanja, sa širokim prostorom za daljnje produbljivanje i razvijanje ukupnih odnosa i suradnje. 

Posebno je naglasio potrebu unapređivanja bilateralne suradnje na ekonomskom planu. 

Čović je informirao veleposlanicu Kairiene o aktualnoj političkoj situaciji i reformama koje se provode u BiH. Naglasio je da BiH namjerava podnijeti zahtjev za punopravno članstvo u EU u siječnju 2016. godine. 

Veleposlanica Kairiene je potvrdila interes Litve da pomogne našoj zemlji na euroatlanskom putu i podrži ovaj zahtjev za punopravno članstvo u EU. 

Čović je iskazao zahvalnost za podršku Bosni i Hercegovini i njenoj opredijeljenosti za priključenje euroatlantskim integracijama, te spremnosti litvanske strane da sa svojim bogatim tranzicijskim iskustvom i korisnim iskustvima u pretprijemnim procesima za EU i NATO, pomogne Bosni i Hercegovini u realizaciji zacrtanih ciljeva. 

- Bilateralni odnosi dviju zemalja uvijek su imali dinamičan dijalog na političkoj razini - kazala je veleposlanica Kairiene i iskazala nadu da će se odnosi dviju zemalja intenzivirati, osobito na kulturnom, obrazovnom i ekonomskom planu. 

Naglasila da će jedan od prioriteta u njezinom mandatu biti jačanje i ekonomske suradnje, u korist obje zemlje. 

Čović je iskazao podršku i zaželio uspjeh u radu novoimenovanoj veleposlanici Litve za BiH, priopćeno je iz Predsjedništva BiH.