LIFESTYLE

Ovo su najpoznatije apokalipse koje smo preživjeli

Predviđanja koja se nisu ostvarila

(Al. Ti.)

8.10.2015

Kršćanska organizacija nazivan e-Bible Fellowship prognozirala je da će se apokalipsa dogoditi 7. oktobra. I nisu prvi u historiji koji su iznijeli datum kraja svijeta koji smo, srećom, uspjeli preživjeti.

Portal theverge.com izdvojio je neke od tih datuma:

19. maja 1910. - previđalo se da će u noći na 19. maja Zemlja proći kroz rep Halleyeva kometa, a francuski astronom Camille Flammarion tvrdio je da bi otrovni plin u repu kometa mogao prožeti atmosferu i ugasiti život na planetu. Tako kobnih posljedica ipak nije bilo.

21. decembra 1954. - kućanica Dorothy Martin tvrdila je da je primila poruku s nepoznatog planeta zvanog Clarion koja je sadržavala upozorenje da će 'vrhovno biće' uskoro preuzeti Zemlju. Okupila je skupinu sljedbenika i obećala im da će ih prije uništenja spasiti vanzemaljski brodovi. Potrebe za spašavanjem na kraju ipak nije bilo.

1. januara 2000. - uoči ovog datuma puno se pričalo o virusu Y2K i postojao je strah da će, nakon što brojke na računaru prijeđu s 1999. na 2000. doći do globalnog raspada svih računara na svijetu. I njega smo zaobišli i uglavnom bez problema dočekali Novu godinu.

21. maja 2011. - propovjednik Harold Camping je pomoću komplicirane biblijske numerologije izračunao da će baš ovaj datum biti posljednji. Nekoliko smakova previđao je i tokom 1980-ih i 1990-ih pa mu vjerovatno mnogi nisu vjerovali, posebno kada je dan prošao bez većih problema.

21. decembra 2012. - ovaj datum povezivao se s proročanstvom koje je dolazilo iz kalendara Maya koji se naprasno prekidao u decembru 2012 godine. Ni ono se nije ostvarilo.

Naravno, postoje i predviđanja za budućnost pa su neki od datuma koje trebamo čekati kako bi vidjeli hoće li doći do smaka svijeta 4. februara 2016., ali i nepoznati datum 2035. godine.