VIJESTI

SUDBINE Vehid Gunić: Idem u Norvešku na operaciju, izvući ću se ja!

Velikom bh. novinaru, književniku i putopiscu vratila se bolest

M. DEDIĆ

8.10.2015

Slika je stara deset i više godina, a opet tipična vehidovska. Ide Vehid Gunić sa sanske pijace ponedjeljkom. U jednoj ruci bijela misirača, u drugoj mobitel na uhu. Raspričao se svjetski putnik s nekim od svojih bjelosvjetskih poznanika, ko zna s kog kontinenta. Oko njega ljudi i automobili, izbjegavaju sudar s novinarskom gromadom.  

Brojni pozivi 

Razgovarali smo s njim nakon što je na društvenim mrežama objavio da je opet teško bolestan. "Molim", tihi glas preko telefona ne liči na Gunićev. Teško govori, ali kaže da je "dobro".

- Izdržavam, vratio mi se onaj melanom (tumor kože, op. a.) koji sam operirao prije tri godine. Prilično je komplicirano, ne usuđuju se ovdje me operirati, idem u subotu u Norvešku, izborit ću se opet - uvjerljivo zvuči 74-godišnji Gunić, i dalje aktivno novinarsko pero. 

Našalio se kako ga u ovim godinama u dalekom luku zaobilaze "gospoda" Alzheimer i Parkinson, ali mu mira ne da neki kožni uljez...

- Evo, dok me zoveš, dopisujem se s Avdom Sidranom, mi smo veoma bliski. I on je bolestan i sad mu je javio dr. Aganović da mu je nalaz dobar. Plačem ja, plače Sidran i piše svom doktoru, pa mi čita: "Oplakasmo žena i ja, oplakao Vehid Gunić, nisu mu mogli raditi operaciju ovdje zbog njegovog stanja, ode u Norvešku. Hvala puno" - priča nam autor "Meraklija". 

Dodaje da prima stotine poziva podrške, ali sada nema ni snage ni motivacije da odgovara svima. Ali sretan je, kako kaže, što ga narod voli i bodri. Odluku da krene za Norvešku donio je uz pomoć svog sarajevskog ljekara, jer Norveška ima najrazvijenije zdravstvo u svijetu i najmoderniju medicinsku tehnologiju.

- Pitam mog ljekara dr. Latovića, koji me operirao i koji me trebao ponovo operirati: “Da ste Vi Vehid, a ja Latović, šta biste uradili?", a on kaže "Oslo" - prepričava razgovor Gunić. 

Čeka ga porodica

Kaže da ga u Oslu čekaju sin, dvoje unuka i snaha. Osim toga, Gunić je i član Udruženja književnika Norveške i ima dvojno državljanstvo, bh. i norveško. 

- Idem gore. Ako ima ikakve šanse da se iskobeljam, pomoći će mi Norvežani. A, iskobeljat ću se ja - poručio je optimistično na kraju veliki bh. novinar, književnik i putopisac.