CRNA HRONIKA

BUGOJNO Supružnici povrijeđeni u okršaju sa specijalcima

Ne stišava se bura nakon policijske racije u kafićima

Az. MANDŽIĆ

8.10.2015

Racija pripadnika Specijalne jedinice Ministarstva unutrašnjih poslova Srednjobosanskog kantona, koja je prije nekoliko dana provedena u nekoliko bugojanskih ugostiteljskih objekata i kafića, te incident koji se dogodio u kafeu “Oaza”, gdje je povrijeđen bračni par Hadžiabdić, izazvali su vidnu pažnju javnosti u Bugojnu i okolici. Zbog zadobivenih povreda, bračni par Amela i Mirza Hadžiabdić najavio je tužbu protiv specijalaca i zaštitu svojih prava sudskim putem.

Udarac u vrata

- Bili smo gosti u objektu i ničim nismo izazvali ni najmanji problem zbog kojeg bismo trebali biti ovako brutalno pretučeni. Odmah po ulasku specijalaca u objekt, napadnut je moj muž, a potom i ja kada sam tražila da taj napad prestane. Jedan od njih potegao me je za kosu, još dvojica uhvatila su me za ruke. Izveli su me iz objekta i nastavili tući, a u toj gužvi udarila sam se o ulazna vrata objekta – govori nam Amela Hadžiabdić.

amela-hadziabdic

 Amela Hadžiabdić: Jedan me je triput ošamario

Naša sagovornica ističe kako ju je policija potom kombijem transportirala do zgrade Policijske uprave Bugojno, gdje je, kako kaže, doživjela nove neugodnosti.
            
- Prvo su me pred stanicom prislonili uz dva policijska vozila, a potom me je jedan specijalac na grub način praktično unio u zgradu PU Bugojno. Mislim da su to morale snimiti kamere instalirane na zgradi policije, prenijela sam to svom advokatu. Specijalac je tražio da se izvinim, a kada sam kazala da se ne želim izviniti, jer ništa nisam ni učinila, onako, u bijesu, opalio mi je tri šamara – kaže Hadžiabdić, koja tvrdi da joj je slomljeno rebro, o čemu posjeduje ljekarsku dokumentaciju. 

Interne provjere
      
Kontaktirali smo i drugu stranu. Rusmir Prohan, portparol MUP-a SBK, rekao nam je kako su se tokom vikenda nastavile zajedničke aktivnosti s inspekcijskim organima Ministarstva privrede SBK na kontroli rada ugostiteljskih objekata.

rusmir-prohan

Prohan: Žena će biti prijavljena

- Tokom zajedničkog rada, u jednom od objekata u kojem je vršena kontrola, došlo je do fizičkog napada jedne ženske osobe na policijskog službenika Jedinice za podršku, kojem su tom prilikom nanesene lakše tjelesne povrede u vidu ogrebotina na licu. Osoba je lišena slobode i protiv nje će biti podnesen izvještaj Kantonalnom tužilaštvu u Travniku zbog krivičnog djela napad na službenu osobu u vršenju poslova sigurnosti. Prilikom ovog lišavanja slobode, službenici policije upotrijebili su silu kako bi savladali aktivni otpor osoba, a trenutno su u toku interne procedure radi provjere opravdanosti upotrebe sile u skladu sa Zakonom o policijskim službenicima SBK - istaknuo je Prohan. 

Privatnik i humanista

Mirza Hadžiabdić, u Bugojnu poznat pod nadimkom Macola, privatnik je koji se bavi obradom kamena i izradom nišana i spomenika, a slovi za humanistu. Podržao je i organizirao više humanitarnih akcija. Predsjednik je Eko-rafting kluba Bugojno, organizator eko-marševa na području bugojanske općine i učesnik eko-rafting regata u drugim dijelovima Bosne i Hercegovine.