SARAJEVO

SARAJEVO Vlada definitivno grijanje poskupljuje za 20 posto

Novi udar vlasti na džepove građana

Autor:A. NALO - A. H.

8.10.2015

Do početka grijne sezone, koja zvanično treba početi za sedam dana, Vlada KS trebala bi aminovati odluku neovisnog tijela da se cijene grijanja povećaju za 20 posto. To će biti novi udar na džepove građana Kantona, od kojih mnogi žive na ivici siromaštva.

Problem građana

Premijer KS Elmedin Konaković (SDA) kazao nam je jučer da se Vlada od danas počinje baviti problematikom cijena plina i grijanja. Potvrdio je da će grijanje poskupjeti.
 
- Sigurno ćemo korigirati cijene plina „Sarajevogasa“, analizirat ćemo i prijedloge neovisnog tijela, koje je predlagalo poskupljenje grijanja za više od 30 posto. To se sada neće desiti zbog pojeftinjenja plina, ali bi svakako moglo doći do poskupljenja grijanja. Za nas je bitno to da će se na ovaj način trajno riješiti problem građana - rekao je Konaković. 
          
Istakao je da na njegovom stolu već stoje analiza neovisnog tijela i prijedlozi korekcija cijena i „Sarajevogasa“ i „Toplana“ te da će Vlada narednih nekoliko dana donijeti odluku. Odluka će se, što se tiče isporuke računa, primjenjivati retroaktivno.

elmedin-konakovic

Konaković: Analizirati prijedloge  

S druge strane, prema riječima Ženje Ljubuškića, šefa kabineta direktora „Toplana“, poskupljenje grijanja za 20 posto pomoći će preduzeću da ubuduće ne posluje s gubitkom. Na taj način osigurat će se i uredna isporuka grijanja građanima.

Uvećani računi

- Uputili smo zahtjev Vladi jer je prethodnih godina cijena plina konstantno rasla, a da Vlada pri tome nije odobravala povećanje i usklađivanje cijene grijanja s rastom cijena energenata od 2007. godine. Zato je nerealno i neopravdano očekivati smanjenje cijena grijanja - rekao je Ljubuškić.

zenja-ljubuskic

Ljubuškić: Usklađivanje cijene

Nove, uvećane račune za grijanje vlasnici oko 50.000 stanova koje zagrijavaju „Toplane“ dobit će uskoro, a još nije poznato kakva će biti reakcija građana na novi udar na njihove džepove.
 

Rađo: Spašavaju "Toplane" preko leđa građana 

Poslanici Saveza za bolju budućnost u Skupštini KS protive se poskupljenju grijanja. Prema mišljenju poslanika SBB-a Dževada Rađe, povećanjem cijena grijanja Vlada pokušava spasiti preduzeće „Toplane“, ali preko leđa građana. 

- Takvo nešto moglo se nazrijeti još kod usvajanja rebalansa budžeta. Sve je išlo ka tome da se spašavaju „Toplane“ kao ogromni gubitnik i ovaj potez samo je politički manevar. Svi znamo da je to bilo mjesto za zapošljavanje stranačkih kadrova. Kada dobijemo zvanični stav Vlade o poskupljenju, mi ćemo reagirati. Građani su previše siromašni da bi ih i dalje vodili u bijedu - rekao je Rađo.

Šta kažu Sarajlije o novim nametima 

amar-duran

Amar Duran 

- Vlada bi trebala uvesti restrikcije samo za one koji ne plaćaju, a ne više cijene. Ne trebamo svi ispaštati zbog onih koji ne ispunjavaju svoje obaveze i ne plaćaju redovno. 

ines-sandzaktarevic

Ines Sandžaktarević

- Smatram da je poskupljenje čak i za 1 posto previše, a tek za 20! To će stvoriti dodatni problem za kućne budžete građana koji redovno izmiruju svoje režijske troškove. 

ivana-stahor

Ivana Stahor 

- Ljuta sam i nezadovoljna. Poskupljenje nije rješenje i ne želim da plaćam za druge, jer u zgradi u kojoj stanujem ima stanara koji ne plaćaju grijanje, a mogu.

mela-dujso

Mela Dujso 

- Suprug i ja smo penzioneri. Protivim se bilo kakvim poskupljenjima. Smatram da bi se trebali ugraditi kaloriometri u stanove, da svako plati samo onoliko koliko potroši. 

ahmed-mustafic

Ahmed Mustafić 

- Čuo sam za poskupljenje i naravno da se ne slažem. Problem je u naplati računa. Mislim da bi se svi trebali uključiti u akciju da naplaćuju od dužnika, a ne da poskupljuju. 

vojislav-dragoljevic

Vojislav Dragoljević 

- Ako grijanje poskupi, mnogi će imati problem. Poskupljenje će najviše pogoditi penzionere, koji prvo plate sve režije, a na kraju im ostane samo da prežive.