VIJESTI

PREVARE Mostarcu internet mafija otela 1.000 eura!

Nakon što je požurio pomoći prijatelju Ibrahimu Kajanu

M. Sm.

8.10.2015

U zamku internet-mafije, koja je nedavno bh. književniku Ibrahimu Kajanu hakirala račun na servisu Gmail, upao je ugledni Mostarac M. J. (identitet poznat redakciji), kojeg su cyber kriminalci opljačkali za čak 1.000 eura!

Budući da su kriminalci svim Kajanovim prijateljima, predstavljajući se kao on, poslali e-mail u kojem je napisano da je on zapeo u Antaliji, nakon što mu je torba s dokumentima i novcem ukradena te mu je potrebno tačno 1.000 eura da bi se vratio kući, M. J., kako nam je rekao, nije sekunde dvojio već se odmah zaputio u banku i uplatio novac!

Pogrešan broj 

 - Šta da vam kažem, bruka i sramota. Ali, takav sam po prirodi i nijednog trena nisam razmišljao. Pogotovo kada sam pročitao da je Ambasada riješila problem s dokumentima. Međutim, s tim lopovom sam dugo ostao u vezi. Jer, nakon što mi je zahvalio, tražio je još 1.000 eura. E, tada sam posumnjao i dao sam mu lažni Western Union, nakon čega se javio i rekao mi da je broj pogrešan te da to provjerim u banci - ispričao je ovaj Mostarac.

ibrahim-kajan11

 Kajan: Hakirali mu e-mail

Nakon toga mu je rekao da zbog bajramskih blagdana to nije moguće provjeriti u bankama te se zaputio u policiju i prijavio cijeli slučaj. Ipak, kako je naglasio, sumnja u to da će ikadA nazad dobiti svoj novac, a izrazio je nadu da će njegova priča biti upozorenje svima da dobro provjere informacije koje dobiju na e-mail, bez obzira na to koliko vjerodostojno zvučale.

Brza reakcija

enes-ratkusic1

Ratkušić: Brzo reagirao

Zanimljivo je da je uplatu od 250 eura u posljednji tren spriječio književnik i novinar Enes Ratkušić, kojem su, nakon što mu je, kao i Kajanu, na isti način hakiran e-mail, prijatelji iz jednog slovačkog instituta htjeli uplatiti novac.

 - Uspio sam brzo reagirati i zaustaviti transakciju. Imao sam brojne pozive i valjalo je ljudima objasniti da je riječ o prevari - rekao nam je Ratkušić.