VIJESTI

Bosanski kulturni centar više neće postojati kao institucija

Kome je smetala i zašto je ugašena javna ustanova

E. DRAGUNIĆ

8.10.2015

Bosanski kulturni centar (BKC), koji kao javna ustanova u KS radi još od 1993. godine, uskoro više neće postojati kao institucija. Naime, od aprila ove godine, kada je Vlada KS donijela odluku, tri javne ustanove - "Sarajevo art", "Collegium artisticum" i BKC postale su organizacione jedinice u sklopu novoformirane JU Centar za kulturu KS.

Smanjiti troškove

Odluka je uslijedila nakon što je Ministarstvo kulture i sporta, na čijem je čelu ministar Samer Rešidat (DF), dalo prijedlog Vladi da se spajanjem ove tri ustanove postigne produktivniji rad i smanje troškovi.

Nakon ove odluke, BKC više neće imati direktora niti Upravu, neće biti ni institucija, kao do sada, bit će samo dio Centra za kulturu KS.

Goran Rašić, v. d. direktora ove ustanove, rekao nam je da je u toku završavanje procedure u vezi s funkcioniranjem Centra za kulturu KS. Iako BKC više neće postojati kao institucija, Rašić tvrdi da neće izgubiti i svoje ime.

goran-rasic

Rašić: Izbor direktora

- Sve ostaje isto, samo što će to od sada biti organizaciona jedinica u sklopu ove ustanove. Pri kraju je procedura u vezi s izborom novog direktora. Raspisan je konkurs koji bi uskoro trebao biti okončan - rekao je Rašić.

Tehnička priprema

Sjedište novoformirane ustanove bit će u zgradi dosadašnjeg BKC-a, na kojoj još stoji stara tabla, koja će ubrzo biti zamijenjena novom. 

- Trenutno se radi na detaljima, tehničkoj pripremi i postavljanju table. BKC će raditi sve kao i do sada, neće se promijeniti njegova namjena. Sala BKC-a se može koristiti za programe ovih drugih dviju organizacionih jedinica - istakao je Rašić.

Manji broj rukovodilaca

Resorni ministar Rešidat rekao nam je, također, da su tri institucije spojene u jednu da bi se brojčano smanjile upravljačke strukture u njima. Na taj način je potvrdio da BKC više neće postojati kao institucija.

- Ne briše se njihov naziv. Dakle, sve one ostaju i obavljat će iste poslove. Jedino će sada biti objedinjene u jednu ustanovu koja će se zvati Centar za kulturu KS - rekao je Rešidat.