BIH

DOM NARODA Usvojen rebalans federalnog budžeta

Rasprava i o Nacrtima zakona

A. Du.

8.10.2015

14:05 Rebalans federalnog budžeta za 2015. godinu usvojen je većinom glasova u Domu naroda Federalnog parlamenta. Za ovaj rebalans glasalo je 31 delegata (SDA, SBB, HDZ, A-sda), 14 ih je bilo protiv (SDP, DF, Naša stranka), a jedan je bio suzdržan. Prethodno su neki delegati odustali od svojih amandmana.

13:35 Predsjednik Kluba Hrvata Tomislav Martinović (HDZ) rekao je kako je rebalans budžeta posljedica budžeta kojeg je donijela stara Vlada, dodavši da će ga ovaj klub podržati.

- Nije najsretniji trenutak govoriti o potrebama kantona, to možemo ostaviti za raspravu o nacrtu proračuna za 2016. godinu – rekao je Martinović komentirajući opaske nekoliko delegata iz USK.

Martinović se osvrnuo na implementaciju seta antikoruptivnim zakonima, kazavši da ihe je donijela prethodna većina. On je naglasio da su oni takvi da ni Federalno tužilaštvo ni Vrhovni sud ne znaju kako to implementirati.

Jasenko Tufekčić (SDA), dopredsjednik Doma, kazao je da je prije 15-ak dana pokušano izglasavanje nepovjerenja Vladi, dodavši da se kod diskusije o rebalansu budžeta vidi da se radilo o stvaranju političkih poena.

Inače, na sjednici se vodi diskusija o toem koliko zapravo uopće ima smisla u okviru rebalansa budžeta tražiti određena izdvajanja za kantone i druge vrste finansiranja.

Predsjednik Kluba Bošnjaka Osman Ćatić (SDA) rekao je da će ovaj klub također podržati rebalans budžeta.

12:45 Federalna ministrica finansija Jelka Milićević za govornicom Parlamenta je obrazložila rebalans budžeta, kazavši da promjene uvažavaju okolnosti vezane za pregovore s MMF-om, odnosno nedostatkom tranše od 200 miliona KM, te činjenice o smanjenju prihoda, te dodatna sredstva za Zavod PIO/MIO, te sredstva neratnim invalidima u skladu s presudom Ustavnog suda FBiH.

- Vlada je predložila alternativne izvore finansiranja radi održavanja finansijske stabilnosti FBiH odnosno primicima od domaćeg zaduživanja – istakal je ministrica Milićević.

Srpski delegat Predrag Kojović (Naša stranka) rekao je u svom izlaganju da neće podržati rebalans budžeta, kazavši da u budžetu opet nema sredstava za impelementaciju Zakona o suzbijanju korupcije i organiziranog kriminala.

12:30 Dom naroda je većinom od 39 glasova usvojio dnevni red u koji je naknadno uvrštena izmjena Statuta Zavoda PIO/MIO kako bi se odobrilo zaduženje ovog Zavoda radi isplate penzija. Također dodatno je uvrštena i tačka o d izmjenama Finansijskog plana Zavoda za 2015. godinu kako bi bila osigurana dodatna nedostajuća sredstva od 21.373.174 KM

Delegat iz reda ostalih Aner Žuljević (SDP) tražio je detaljno objašnjenje predstavnika Vlade FBiH o povlačenju kompanije „Shell“ iz Federacije, ali je odlučeno da se to desi na narednoj sjednici ovog Doma.

11:45 Počela je sjednica Doma naroda Federalnog parlamenta na čijem dnevnom redu se nalazi rebalans budžeta u iznosu od 2,3 milijarde KM, a u koji je uračunato povećanje od 14,3 miliona KM u odnosu na ovogodišnji budžet.

Na dnevnom redu su, također, izmjene i dopune zakona o visini stope zatezne kamate na javne prihode, te o budžetima FBiH. Delegati će raspravljati i o okvirnom budžetu FBiH za period 2016.-2018. te o Nacrtu zakon o sukobu interesa u organima vlasti FBiH.