VIJESTI

BEZ DOGOVORA Zenički rudari štrajkovat će do daljnjeg

Nezadovoljstvo zbog kašnjenja isplata toplog obroka i regresa

D. Pa.

8.10.2015

17.15 Rudari su ipak negodovali riječi direktora kako će regres biti isplaćen najkasnije do nove godine, te da oni nemaju namjeru odustati od štrajka.

- Zahvaljujemo se vama direktore, učinili ste ono što je bilo u vašoj moći. Mi nećemo odustati od toga, nastavljamo sa štrajkom, ostat ćemo ovdje ako treba do nove godine dok nam ne isplatite regres - kazali su rudari.

Potom se direktor RMU Zenica udaljio sa prostora "Stare jame" Zenica, a rudari ostaju pri stavu da ne žele nastaviti sa radom. Čak su najavili da ako je potrebno, zvat će svoje porodice da im se pridruže ispred kapije.

Podsjetimo, štrajk nastavljaju i rudari druge smjene jame Raspotočje koji su suočeni sa istim problemima.

Rudari su zatražili da im se obrati i direktor JP Elektroprivreda.

16.55 Završen je sastanak u Domu rudara Zenica na kome se razgovaralo o zahtjevima rudara. Nestrpljivi rudari "Stare jame" skandirali su prisutnima da izađu napolje, budući da od jutarnjih sati nisu dobili konkretne odgovore u vezi sa zahtjevom za isplatu regresa.

Podsjetimo, na sastanku su prisutni sindikat i Uprava RMU Zenica na čelu sa direktorom Esadom Ćivićem.

Po završetku sastanka Ćivić je istakao kako nisu mogli ispuniti četvrti zahtjev hitne isplate regresa, budući da se radi o milion i po sredstava a da je rudnik u teškoj finansijskoj situaciji.

- Rudnik Zenica nije jedini koji nije isplatio regres, a od nesreće koja se desila prošle godine mi smo u veoma teškoj situaciji. Isplata regresa za sve uposlenike bit će isplaćena do kraja nove godine, a postoji mogućnost da se to desi i ranije - pojašnjava Ćivić.

Osvrnuo se i na nerad smjena, ističući kako je zbog štrajka pričinjena ogromna finansijska šteta. Dodaje kako će rezumirati zaključke sa satanka, prezentirati im radnicima a zatim je na radnicima šta će odlučiti.

Ukoliko se štrajk ne okonča, jer je nelegalan, sutra će se obratiti općinskom sudu radi pokretanja tužbe za sve one koji budu dio štrajka.

15:30 Džemo Šalja, predsjednik sindikata RMU Raspotočje, istakao je kako će rudari ove jame dati podršku kolegama. 

- Mi ovdje imamo mnogo problema, ne samo regres, to jeste stavka koje mnoge boli. Uslovi rada i oprema su katastrofalni, mnogo je obećano poslije rudarske nesreće a ništa nije realizovano - kazao je za "Avazov" portal Šalja.

Predstoji sastanak predstavnika sindikata i Uprave rudnika na kojem će se razgovarati o ispunjenju zahtjeva rudara, a Šalja okrivljuje Upravu koja nije pravovremeno reagovala, smatrajući kako se ova situacija mogla spriječiti.

Rudari druge smjene RMU Raspotočje također su ogorčeni uslovima rada i neisplaćenim regresima, te su odbili ući u jamu i stupili su u štrajk.

 - Ostat ćemo cijelu noć na otvorenom dok ne ispune naše zahtjeve - kazao je Jasmin Hanjalić, električar u jami RMU Raspotočje.

 14.20 Rudari Stare jame RMU Zenica i dalje ne odustaju od zahtjeva da im se isplati regres, a kako su najavili ostat će sve dok nadležni ne ispune njihove zahtjeve. Sve vrijeme ističu kako im je dosta laži i obećanja, a od 12 sati im se niko nije obratio.

Ako je suditi prema dosadašnjem toku odvijanja situacije, rudari bi mogli noć provesti na otvorenom.

11:40 Pred kapijom Stare jame RMU Zenica jutros se okupilo oko 60 rudara treće i prve smjene, protestujući zbog kašnjenja isplata toplog obroka i regresa. Kako su istakli rudari noćne smjene, zbog nezadovoljstva sinoć nisu željeli raditi.

Obustavom proizvodnje rudari jame koja posluje u okviru RMU u Zenici zahtijevali su ispunjenje zahtjeva i to uplatu toplog obroka, kao i uplatu regresa za 2015. godinu.

- Jedino kada pogine rudar novac bude na vrijeme, nećemo se vratiti na posao - poručili su rudari.

Tehnički direktor Munir Halilović kazao je rudarima da je topli obrok uplaćen, međutim rudari mu ne žele vjerovati.

- Nemojte nas praviti budalom, od februara šutimo i naša djeca gladuju, dosta nam je više - rekli su ogorčeni rudari.

U toku su pregovori sa tehničkim direktorom, a rudari odbijaju vratiti se na posao.