VIJESTI

BILEĆA Milidragović pravi skulpture od panjeva i korijenja drveća

Samouki umjetnik stvara već 20 godina

P. MUCOVIĆ

8.10.2015

Na trebinjsku pijacu, ako mu to vrijeme dozvoli, dolazi i jedan neobičan prodavač. Naime, Zdravko Milidragović iz Bileće prodaje svoje skulpture, nastale iz panjeva i korijenja drveća. 

Razni predmeti 

Prema Zdravkovim riječima, korijenjem i njegovim oblikovanjem bavi se više od dvadeset godina i napravio je na stotine raznih predmeta. 

- Panjeve najčešće pronalazim po bilećkim brdima, gdje se vade kamene ploče i onda tu ostane panj koji mašine izvade i onda ih ja kupim, nosim kući i pravim skulpture - priča Zdravko.

Dodaje da je on samouki umjetnik i da mu je ideja da pravi skulpture od korijenja i panjeva došla slučajno, kada je gledao jedan odbačen panj i nije mogao prestati da se divi tome kako je priroda splela korijen na neobičan način. 

- Kada sam počeo da se bavim ovim zanatom, skulpture su bile prirodne, bez ikakve korekcije. Sada, ipak, radim male prepravke da bi dobile upečatljiviji oblik, ali se trudim da što više ostane onako kako je bilo u prirodi - navodi Zdravko.

Njegove skulpture pogodne su za ukrase, a ni prodaja ne ide loše. 

Više ljudi 

- Moje skulpture uglavnom kupuju turisti, tako da prodaja ne ide loše ljeti, kada je sezona i kada u Trebinju boravi veliki broj ljudi. Zimi se jedva nešto proda - navodi Zdravko i dodaje da nema osobe koja ne zastane da makar pogleda skulpture, ako ne kupi. 

Od 20 do 100 KM

- Moje skulpture nikoga ne ostavljaju ravnodušnim. A cijene zavise od veličine i toga koliko sam ih dorađivao. One najmanje, koje uradim za dva-tri dana, koštaju dvadesetak KM, dok ove velike, za koje mi je potrebno mnogo više vremena, dostižu cijenu i 80-100 KM - objašnjava Zdravko i dodaje da sve njegove skulpture slobodno mogu da stoje vani i na kiši, jer su dobro zaštićene i premazane bezbojnim lakom.