BIH

SARAJEVO U akciji SIPA-e uhapšen Alen Čengić, direktor hotela "Holiday" i vlasnik restorana "Park prinčeva"

Po nalogu Kantonalnog tužilaštva

Redakcija

8.10.2015

11:50 U akciji „Coral“ slobode je lišeno 11 osoba zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivično djelo iz člana 342. KZ FBiH „Organizirani kriminal“ u vezi sa krivičnim djelima poreska utaja, ugrožavanje sigurnosti, sprečavanje službene osobe u vršenju službene radnje, oštećenje tuđe stvari, teška krađa i organiziranje otpora, dok se prvoosumnjičeni dovodi u vezu i sa navođenjem na prostituciju.

Slobode su lišene osobe inicijala A.Č. (1974), A.H. (1977), M.P. (1971), V.A. (1965), J.K. (1977), S.B. (1963), J.Š. (1962), E.S. (1987), D.I. (1985), A.S. (1978) i H.M. (1977).    

Pretreseni su objekti na 10 lokacija, s ciljem pronalaženja i privremenog oduzimanja predmeta koji mogu poslužiti kao dokaz u daljem postupku.

U akciji „Tango“ slobode je lišeno pet osoba inicijala S.D. (1969), K.E. (1974), A.K. (1985), E.LJ. (1982) i S.Z. (1988) zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivično djelo navođenje na prostituciju.
Ove osobe sumnjiče se da su učestvovale u organiziranju i vođenju pružanja seksualnih usluga, tako što su ostvarivali kontakte sa korisnicima i posredovali u dogovaranju pružanja seksualnih usluga. Oni se sumnjiče da su na dogovoreno mjesto prevozili osobe koje su pružale seksualne usluge, a zatim dolazili po njih.

Za navedene usluge naplaćivali su 25% od dogovorenog iznosa za pružanje seksualne usluge.

11:36- Kako je nezvanično povrđeno za "Dnevni avaz" iz izvora bliskih istrazi među uhapšenima je i Vahid Alić, koji je bio šef osiguranja u sarajevskom hotelu Holiday, jedan od najbližih saradnika uhapšenog Čengića. Inače Alić je godina važio za žestokog momka u Sarajevu, a i predsjednik je Udruženja "Zelenih beretki" Stari Grad.

vahid

Alić: Godinama važi za žestokog momka

11:13- Pretres restorana "Park Prinčeva" je završen.

9:45 U toku je i pretres restorana "Park Prinčeva" čiji je vlasnik uhapšeni Alen Čengić.

Također, pretresa se i hotel "Holiday".

9:00 Dnevni avaz iz izvora bliskih istrazi saznaje da je SIPA jutros u Sarajevu uhapsila Alena Čengića, bivšeg vlasnika hotela Holiday resort, koji se sumnjiči za organizovani kriminal i navođenje na prostituciju.

Akcija je rezultat višemjesečne istrage Tužilaštva KS i SIPA-e, a odnosi se na rasvjetljavanja kriminala u sarajevskom Holidayu.

Također, Alen Čengić je vlasnik resotrana Park Prinčeva.

8:03 Na području Sarajeva SIPA istovremeno provodi operativne akcije "Coral" i "Tango" u kojima je slobode lišeno 15 osoba osumnjičenih za organizirani kriminal, poresku utaju i navođenje na prostituciju.

Na terenu se nalazi više od 100 policijskih službenika SIPA-e. U okviru akcije "Coral" slobode je lišeno deset osoba zbog postojanja osnova sumnje da su počinile krivično djelo iz člana 342. KZ FBiH "Organizirani kriminal" u vezi sa krivičnim djelima porezna utaja, ugrožavanje sigurnosti, sprječavanje službene osobe u vršenju službene radnje, oštećenje tuđe stvari, teška krađa i organiziranje otpora, a prvoosumnjičeni dovodi se u vezi i sa navođenjem na prostituciju.

U toku su pretresi objekata na 10 lokacija s ciljem pronalaženja i privremenog oduzimanja dodatnih predmeta koji mogu poslužiti kao dokaz u daljem postupku. U okviru akcije "Tango" slobode je lišeno pet osoba zbog postojanja osnova sumnje da su počinile krivično djelo navođenje na prostituciju.

Navedene aktivnosti realiziraju se po naredbama Kantonalnog suda u Sarajevu i Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo, a rezultat su višemjesečnih istraga koje su proveli istražitelji SIPA-e pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva, saopćeno je iz SIPA-e.