KOLUMNE

Pravi put

Komentar dana

Semira DEGIRMENDŽIĆ

8.10.2015

Presuda Suda BiH kojom je Husein Erdić osuđen na tri i po, Midhat Trako na godinu i po, a Nevad Hušidić i Merim Keserović na po godinu zatvora zbog organiziranja odlazaka u Siriju i učešća u ratu na strani terorističke organizacije Islamska država (ISIL) zasigurno je historijska. 

Ne samo zato što su kazne za ova nedjela prvi put izrečene u našoj zemlji nego su one jasan pokazatelj da je BiH na pravom putu kada je u pitanju obračun s terorizmom. 

Istovremeno, veoma je važan preventivni aspekt ovih presuda, jer će, i prema ocjeni stručnjaka, zasigurno poslati snažnu poruku svima onima koji pomisle da se zapute ne samo na sirijsko nego i na sva druga ratišta u svijetu. 

Svakako će činjenica da će četvorica „grešnika“ o Krivični zakon BiH provesti ukupno sedam godina u zatvoru, pasti na um svima onima koji pokušaju krenuti njihovim stopama i putem koji je i Islamska zajednica u BiH javno proglasila pogrešnim. 

Veoma je bitno, bez obzira na to što su neki ocijenili da su kazne mogle biti i oštrije, što je na ovom slučaju pokazan visok stepen ozbiljnosti Suda i Tužilaštva BiH, koji su nedvosmisleno pokazali da su kod ovakvih kršenja zakona, čak i kada se uzmu u obzir sve olakšavajuće okolnosti, zatvorske kazne neizbježne. 

I, na kraju, ali i najvažnije, upravo na ovom predmetu koji je paradigma globalnog problema s kojim se u vidu ISIL-a suočava svijet, BiH je pokazala koliko je bilo važno što je još prošle godine usvojila izmjene Krivičnog zakona koji sankcionira odlaske na strana ratišta. 

Upravo ovaj korak jedan je od raritetnih koji je naša zemlja načinila prije svojih susjeda, pa čak i nekih evropskih zemalja.