VIJESTI

Hrvatska pozvala svoje državljane u BIH na registraciju za predstojeće izbore

Uoči parlamentarnih izbora u Hrvatskoj 7. i 8. novemvra ove godine

Onasa

7.10.2015

Ambasada Hrvatske u BiH pozvala je sve državljane Hrvatske u BiH na registraciju za glasanje u inostranstvu za nastupajuće izbore za članove Hrvatskog sabora.

Izbori za Hrvatski sabor biće održani 7. i 8. novembra ove godine.

Registracija birača vršiće u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Hrvatske u BiH, tačnije u Sarajevu, Banjaluci, Mostaru i Tuzli, saopštila je Ambasada.

Hrvatski državljani koji imaju prebivalište u Hrvatskoj, a žele glasati u BiH, trebaju diplomatsko-konzularnom predstavništvu Hrvatske u BiH dostaviti Zahtjev za prethodnu registraciju birača s prebivalištem u Hrvatskoj, dok se hrvatski državljani koji nemaju prebivalište u Hrvatskoj, a koji su podnijeli zahtjev za elektronskom ličnom kartom, ne moraju aktivno registrovati već će, po službenoj dužnosti, biti aktivno registovani prema adresi prebivališta iz elektronske lične karte, pojašnjava Ambasada.

Ukoliko žele glasati na području drugog diplomatsko-konzularnog predstavništva, odnosno Hrvatskoj, građani moraju podnijeti zahtjev za promjenu mjesta aktivne registracije.
Konačno, hrvatski državljani koji nemaju prebivalište u Hrvatskoj i koji nisu podnijeli zahtjev za elektronskom ličnom kartom trebaju diplomatsko-konzularnom predstavništvu Hrvatske u BiH dostaviti Zahtjev za aktivnu registraciju birača koji nemaju prebivalište u Hrvatskoj.

Zahtjevi za prethodnu, odnosno aktivnu registraciju i zahtjev za promjenu mjesta aktivne registracije birači podnose najbližem diplomatsko-konzularnim predstavništvu Hrvatske u BiH, odnosno nadležnom uredu u Hrvatskoj ako će na dan održavanja izbora boraviti u Hrvatskoj.

Zahtjevi se podnose lično, putem pošte, telefaksa ili elektronske pošte, a u svakom slučaju podnosilac zahtjeva mora vlastoručno potpisati svoj zahtjev, te priložiti sliku važećeg identifikacionog dokumenta.

Ambasada je podsjetila građane i da zahtjev za privremeni upis, prethodnu registraciju i aktivnu registraciju mogu podnijeti i preko aplikacije "e-Građani".
Rok za registraciju je 28. oktobar.