GLOBUS

Netanjahu otkazao putovanje u Berlin zbog talasa nasilja u Izraelu

Militant napao nožem i ranio vojnika

Srna

7.10.2015

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu otkazao je danas posjetu NJemačkoj zbog talasa nasilja u Izraelu, saopštili su njegovi pomoćnici.

U novom incidentu, osumnjičeni palestinski militant napao je nožem i ranio izraelskog vojnika, nakon čega su ga ubili pripadnici specijalnih snaga, rekli su policijski izvori.

Nekoliko sati ranije dogodio se incident u kojem je 18-godišnja Palestinka nožem izbola Izraelca u blizini hrama u Jerusalimu, da bi napadnuti muškarac potom uzvratio vatrenim oružjem i ranio ženu napadača. To je već treći napad hladnim oružjem za manje od sedam dana.

Izraelski i palestinski lideri pokušali su da smire eskalaciju uličnog nasilja koje se pogoršalo zbog neslaganja oko kompleksa jerusalimske džamije Al Aksa, treće po redu najveće islamske svetinje, za koju Jevreji tvrde da je izgrađena na ruševinama dva jevrejska drevna hrama. 

Od četvrtka, 1. oktobra, četvoro Izraelaca ubijeno je unapadima hladnim i vatrenim oružjem. Dva Palestinca ubijena su u sukobima sa službama sigurnosti, što je izazvalo dalji porast sukoba.