NAUKA

Tomas Lindhal, Paul Modrich i Aziz Sankar dobitnici Nobelove nagrade za hemiju

Šveđani prikazali kako ćelije mogu popraviti oštećenu DNK

Fena

7.10.2015

Trojica naučnika iz Švedske, SAD-a i Turske u srijedu su dobili Nobelovu nagradu za hemiju zbog prikazivanja kako ćelije mogu popraviti oštećenu DNK, za rad koji se može koristiti u liječenju raka.

Švedski naučnik Tomas Lindahl, Amerikanac Paul Modrich i američko-turski državljanin Aziz Sancar podijelili su nagradu vrijednu osam miliona švedskih kruna (oko 960.000 dolara), prenosi AP.

Švedska kraljevska akademija nauka saopćila je da je njihov rad na popravku DNK "pružio temeljno znanje o tome kako ćelije funkcionišu". Njihova saznanja mogu se koristiti za nove tretmane raka, između ostalog, saopćila je akademija.

Lindahl (77) je emeritus čelnik grupe na institutu Francis Crick i direktor emeritus odjela za istraživanje raka u laboratoriji Clare Hall u Britaniji.

Modrich, rođen u 1946. godini, istraživač je na medicinskom institutu Howard Hughes i profesor na medicinskom fakultetu univrziteta Duke u Durhamu, u Sjevernoj Karolini.

Sancar (69) je profesor na medicinskom fakultetu Univerziteta Sjeverne Karoline u Chapel Hillu, u toj američkoj saveznoj državi.

Akademija je saopćila kako se smatralo da je DNK stabilna molekula do 1970-ih godina kada je Lindahl pokazao da ona može propadati brzim tempom. Naša DNK oštećena je ultravioletnim zračenjem sunca i kancerogenim supstancama.

Sancar je mapirao mehanizam koji ćelije koriste za popravku šteta od ultravioletnog zračenja, dok je Modrich pokazao kako ćelije ispravljaju greške kada se DNK umnožava tokom diobe ćelija, saopćila je akademija.

U obrazloženju nagrade se navodi da njihova istraživanje "nije samo produbilo naše znanje o tome kako funkcioniramo, već bi također moglo dovesti do tretmana koji bi spasili ljudske živote".

Nagrada će biti dodijeljena skupa s ostalim Nobelovim nagradama 10. decembra, na godišnjicu smrti njenog osnivača Alfreda Nobela.

Ovogodišnja nagrada za medicinu otišla je naučnicima iz Japana, SAD-a i Kine koji su otkrili lijekove za borbu protiv malarije i drugih tropskih bolesti. Japanski i kineski naučnici dobili su nagradu za fiziku zbog otkrića činjenice d sićušne čestice zvane neutrini imaju masu.

Objava dobitnika Nobelovih nagrada nastavit će nagradom za književnost u četvrtak, Nobelovom nagradom za mir u petak, i nagradom za ekonomiju u ponedjeljak.