NOGOMET

ČELIK Svečana akademija povodom 70. godišnjice

I slavljenik je sutra pozvan na vlastiti rođendan

V. B.

7.10.2015

Svečanom akademijom pod nazivom „70 godina čeličnog ponosa“, sutra u 19 sati u Velikoj sali Bosanskog narodnog pozorišta (BNP), počinje obilježavanje 70. godišnjice Nogometnog kluba Čelik, u sklopu koje će u Muzeju grada Zenice u petak u 14 sati biti otvorena i izložba o historiji kluba.

Kao nosioc aktivnosti pojavljuje se Neformalna grupa građana „Za Čelik“, čiji je predsjednik Tarik Ajanović na jučerašnjoj press-konferenciji kazao da su se na obilježavanje ovog značajnog datuma, u saradnji sa Muzejom grada i BNP-om, odlučili zato što sam klub 16 juna, na dan kada je 1945. godine i osnovan, nije uradio  ništa.   

jasko-2

-Bilo je uspona i padova, ali svakako smatramo da ovaj značajni jubilej treba obilježiti na jedan dostojan način. Smatramo se prijateljima, simpatizerima, navijačima kluba, građanim ovog gradi i čisto smo iz altruizma želji da damo svom gradu i klubu nešto po čime će ova godina biti zapamćena- objasnio je Ajanović, koji je dodao kako je klub ipak pomogao i stoji iza ove organizacije i ustupljenom arhivskom građom.

On je za večeras najavio i dolazak nekadašnjih igrača i klupskih rukovodilaca i iz inostranstva. Direktor Muzeja grada Zenice Adnadin Jašarević istakao je kako je Čelik dokaz da još postoji urbani elemenat u ovom gradu.

jasko-5

- Neću reći da je sve što je urbano samo Čelik, ali svakako Čelik predstavlja temelj za mnoge od nas da se osjećamo građani. Valjda ga zato treba voljeti- poručio je Jašarević, koji je dodao da je izložba koja će biti postavljena u njihovim prostorima samo preteča buduće, stalne muzejske postavke u prostorijama Stadiona Bilino polje.

- Tako da će Čelik konačno dobiti postavku koja će govoriti o njegovoj historiji, tako da ne samo Zeničani, nego i svi posjetioci našeg grada, vide kakav smo klub imali, imamo i imat ćemo- poručio je Jašarević.