BIH

VSTV BiH Upriličena ceremonija imenovanja nosilaca pravosudnih funkcija u BiH

Potpisali svečanu izjavu

D. Pa.

7.10.2015

Visoko sudsko i tužilačko vijeće (VSTV) BiH 21. septembra donijelo je odluke o imenovanju nosilaca pravosudnih funkcija u BiH.

S tim u vezi danas je u prostorijama VSTV-a upriličena svečana ceremonija na kojoj su imenovi nosioci pravosudnih funkcija u BiH potpisali svečanu izjavu, te su im uručna uvjerenja o imenovanju.

- Nadam se kako ćete opravdati poziciju za koju ste imenovani, ovim putem želim kazati kako je na poziciji stručnog saradnika bila ogromna konkurencija budući da je na jedno mjesto konkurisalo i po 150 kandidata. Ipak, ovdje danas su stručni saradnici koji su se odlično pokazali na intervjuu i koji se preporučuju - kazala je na ceremoniji Ružica Jukić, potpredsjednica VSTV-a.

Potpredsjednica je posebno čestitala imenovanim sudijama Vrhovnog suda, ističući kako je to kruna njihove karijere.
Podsjetimo, na poziciju sudije Vrhovnog suda Federacije BiH imenovani su Mustafa Šabić, Aleksandra Babić Stanković, Jasna Mujanović i Edina Danilović.
Za predsjednika Okružnog suda u Bijeljini imenovan je Zoran Džida, za sudiju Okružnog suda u Banja Luci Erna Filipović, te za tužioca Okružnog tužilaštva Banja Luka Žanu Bojić.

Na poziciju stručnog saradnika u Opštinski sud u Tuzli imenovana je Tamara Mrkić, stručnog saradnika u Opštinski sud u Lukavcu Aleksandra Manojlović-Trkulja, stručnog saradnika u Opštinski sud u Konjicu Alma Mustafić, stručnog saradnika u Opštinski sud u Travniku Belma Kokić, stručnog saradnika u Opštinski sud u Sarajevu Dragana Popović, stručnog saradnika u Opštinski sud u Livnu Andrea Perić.

Tokom donošenja Odluke o imenovanju VSTVBiH je uzeo u obzir kriterije poput stručnog znanja, radnog iskustva i radnih rezultata, stručne sposobnosti zasnovane na dosadašnjim rezultatima u karijeri, sposobnosti da nepristrano, savjesno, marljivo, odlučno i odgovorno obnaša dužnosti u okviru funkcije za koju se prijavljuje, te odnosa s radnim kolegama, ponašanja van posla, profesionalne nepristranosti, ugleda i iskustva na rukovodećim poslovima.

Predsjednik Okružnog suda u Bijeljini na dužnost je stupio 1. oktobra, dok će ostali novoimenovani nosioci pravosudnih funkcija na dužnost stupiti 15. oktobra.