BIH

PREDSTAVNIČKI DOM PSBIH Đonlagić: BiH treba zaštititi svoje građane koji su dizali kredite u "švicarcima"

Sjednica u Sarajevu

Autor:S. D.

7.10.2015

16:25 Poslanici Predstavničkog doma Parlamenta BiH, na upravo okončanoj sjednici usvojili su Prijedlog Zakona o azilu, zatim Prijedlog zakona o zaštiti potrošača,kao i Prijedlog zakona o strancima, te Prijedlog Kodeksa ponašanja poslanika i delegata u Parlamentu BiH.

Poslanici nisu prihvatili Izmjene i dopune Zakona o sportu, a usvojeno je više međudržavnih sporazuma i ugovora. Naredna sjednica Predstavničkog doma planirana je za 28. oktobar. 

14:55 Poslanici su obavili raspravu i o Prijedlogu kodeksa ponašanja poslanika i delegata u Parlamentarnoj skupštini BiH, koji je predložila Zajednička komisija za ljudska prava oba parlamentarna doma.

S ovim kodeksom definiraju se principi i standardi ponašanja poslanika i delegata, a ciljevi njegovog donošenja su očuvanje, afirmacija i unapređenje dostojanstva i ugleda poslanika i delegata u Parlamentarnoj skupštini BiH, te jačanje povjerenja građana. 

Ako usvoje ovaj dokument poslanici će se obavezati na to da se lakšom povredom kodeksa smatraju tri neopravdana izostanka sa sjednica domova, komisija i radnih tijela u toku godine, napuštanje sjednice za vrijeme obraćanja predsjedavajućeg ili gosta, sjedenje ili stajanje leđima okrenutim predsjedavajućem, čitanje knjiga, novina i publikacija u toku sjednice koje nisu u vezi sa parlamentarnim dužnostima, te korištenje mobilnog telefona i laptopa kojim se ometa tok sjednice. 

Lakša povreda bio bi i razgovor kojim se ometa tok sjednice, neprikladno i neuredno oblačenje na sjednicama i na drugim mjestima na kojima učestvuju kao predstavnici Parlamentarne skupštine BiH.

Težom povredom kodeksa smatrat će se nepridržavanje Ustava BiH i zakona, davanje izjava koje nisu potkrijepljene dokazima, konzumiranje alkohola i hrane u toku sjednice, isticanje zastave i amblema u toku sjednice, govor protiv ličnosti, prekidanje govornika ili na drugi način narušavanje toka sjednice, reda u sali, u kancelarijama i na hodnicima. 

Teža povreda bilo bi i korištenje izraza i riječi koje mogu vrijeđati ili omalovažavati drugoga i drugačijega, izraza ili njihovih sinonima koji vrijeđaju ljudsko dostojanstvo i narušavaju dignitet Parlamentarne skupštine BiH, te riječi koje podstiču na mržnju i nasilje.

Za nepoštivanje Kodeksa mogu se izreći pismena opomena, novčana kazna i javna opomena sa objavom u sredstvima javnog informisanja. 

Pismena opomena je predviđena za blaže povrede Kodeksa, za teže povrede novčana kazna, a za najviše opomena sa objavom u sredstvima javnog informisanja. 

Novčana kazna može se izreći jednokratno u visini do 70 posto mjesečnog paušala poslanika ili delegata koji nije u radnom odnosu i ne prima platu u Parlamentarnoj skupštini BiH, odnosno u visini do 10 posto ukupnih mjesečnih primanja poslanika ili delegata koji je u radnom odnosu i prima platu u Parlamentarnoj skupštini BiH. 

Predsjedavajući Zajedničke komisije za ljudska prava Borislav Bojić i posalnik SDS-a istakao je da je riječ o prijedlogu za koji je postignut potreban nivo saglasnosti kako bi bio usvojen.

- Komisija je razmotrila sve pristigle amandmane na Prijedlog kodeksa i većinu njih usvojila- rekao je Bojić.

Damir Arnaut, poslanik SBB-a, kazao je da pozdravlja donošenje ovog kodeksa, te podsjetio da je Zajendička komisija za ljudska prava BiH usvojila sva četiri amandmana koje je Klub SBB-a uložio na prijedlog kodeksa, a koji će precizirati sve ono što nije bilo jasno definirano u ovom dokumentu.

14:45 Odlučeno je da ipak rad Predstavničkog doma bude nastavljen bez pauze.Poslanici su obavili raspravu o Prijedlogu zakona o strancima, čiji je cilj usklađivanje Zakona o kretanju i boravku stranaca i azilu sa pravnim nasljeđem EU.

14:15 Poslanici su otpočeli raspravu o Prijedlogu zakona o strancima, a za 14 sati najavljena je jednosatna pauza u zasjedanju.

13:45 Poslanik Zaim Backović vratio se na sjednicu Predstavničkog doma, a uključivši se u raspravu o Zakonu o zaštiti potrošača BiH, nije pojašnjavao razloge svoje odluke. 

13:30 Predstavnički dom okončao je raspravu o Prijedlogu zakona o azilu. Ovaj zakon propisuje uslove i postupak za odobravanje izbjegličkog i statusa supsidijarne zaštite, te privremene zaštite, kao i prava i obaveze tražilaca azila. 

U toku je rasprava o Prijedlogu zakona o dopunama Zakona o zaštiti potrošača u BiH kojim se, određuje da kredit u BiH ne može biti indeksiran ni u jednoj drugoj valuti osim u eurima.

Poslanici SNSD-a smatraju da je u ovom slučaju riječ o pitanjima koja su u entitetskoj nadležnosti, te da je pitanje odnosa između banaka i klijenata riješeno Zakonom o obligacionim odnosima.

Šefik Džaferović, zamjenik predsjedavajuće Predstavničkog doma, kazao je da se s ovim zakonom prvenstveno pokušava ispraviti nepravda nanijeta ljudima koji su dizali kredite u "švicarcima" i koji su danas u veoma teškom položaju. Kazao je i da Vijeće ministara BiH mora iznaći način kako pomoći tim ljudima, ali i da se nikada više ne desi da neki od građana BiH budu dovedeni u takvu situaciju.

Aleksandra Pandurević, zastupnica SDS-a, kazala je da poslanici SNSD-a protiveći se donošenju ovog zakona ustvari štite "lihvarstvo jedne banke", te da je dokaz da su SNSD-u "specijalnost banke" dokazuje i video-snimak na kojem je Mile Radišić.  

Dušanka Majkić, zastupnica SNSD-a, negirala je da zastupa interese bilo čije banke, a u stavu da ovaj zakon neće riješiti probleme građana koji su uzeli kredit u "švicarcima" pridružili su joj se i poslanici i njene stranačke kolege Nikola Špirić i Lazar Prodanović.

Prodanović je kazao da ne vjeruje da će ikad neki građanin BiH "pri zdravoj pameti" uzeti kredit u nekoj drugoj valuti osim u konvertibilnim markama ili euru za koji se KM veže.

Na ovo je reagirao Damir Arnaut, poslanik Saveza za bolju budućnost BiH, koji je kazao da se ovaj zakon ne može obezvrjeđivati s takvim tvrdnjama , jer BiH treba ovakav zakon. Naročito stoga, kazao je Arnaut, jer će građani uzeti kredit u bilo kojoj valuti, ako im zatreba da prehrane porodicu.

-   I, zato ovaj Parlament mora onemogućiti da se građanima uopće ponudi kredit u nekoj drugoj valuti - kazao je Arnaut, dodajući da bi svi oni koji smatraju da građani BiH nakon slučajeva s "švicarcima" neće više dizati kredite u drugoj valuti, ne suosjećaju s građanima i nisu svjesni problema s kojima se suočavaju.

Mirsad Đonlagić, šef Kluba poslanika SBB-a, rekao je da će SBB podržati ovaj zakon. Poručio je da vlasti u BiH trebaju voditi računa o svojim građanima, kao što vode o bankama. Đonlagić je ocijenio da trenutni odnos banaka prema klijentima u BiH nije odgovarajući i da građani nemaju ni minimum zaštite u pogledu poštivanja njihovih prava, kao i da ih banke ne upozoravaju na opasnosti i rizike koje nose određeni krediti, a našto su obavezni. Ukoliko država zabrani dalji plasman kredita u stranoj valuti, poslat će jasnu poruku šta misli o problemu "švicarca" i da ne želi više podržavati takvu praksu.

Đonlagić je rekao da usvajanje dopuna ovog zakona neće riješiti ranije probleme, ali hoće preventirati buduće. No, kazao je Đonlagić, neka i BiH nađe rješenje za probleme građana koji su dizali kredite u "švicarcima" kao što su to učinile zemlje regije. 

12:50 Zaim Backović, poslanik BPS-a, napustio je sjednicu Predstavničkog doma, jer nije ispoštovan njegov zahtjev da se poslanicima u Predstavničkom domu podijeli po jedan primjerak kopije Gramatike Bosanskog jezika koji je prije više od 120 godina štampala Prva srpska štamparija u Banjoj Luci.

Backović je zbog negiranja bosanskog jezika u RS-u, na prošloj sjednici kazao da će donijeti svim poslanicima ovaj udžbenik što je i učinio. No, iz nekog razloga svi poslanici nisu dobili ovaj Backovićev "poklon" , na što je on u okviru rasprave o Prijedlogu zakona o azilu, reagirao, javivši se za riječ po osnovu "kršenja poslovnika". Insistirao je na tome da je prekršen poslovnik s time što poslanici nisu dobili ovaj materijal koji im je namijenio, no Borjana Krišto, predsjedavajuća Predstavničkog doma, u oštrom tonu kazala je Backoviću, da ne može nastaviti s izlaganjem, jer se ono ne odnosi na predmetnu tačku.

U međuvremenu, novi sistem omogućio je da Backoviću bude isključen mikrofon, te se u nastavku i nije moglo jasno čuti, šta je sve kazao u svojoj reakciji. No, i bez mikrofona moglo se čuti da kaže "da napušta sjednicu", što je i učinio. Na izlasku iz sale Šefik Džaferović, zamjenik predsjedavajuće Krišto "dobacio" je Backoviću da on ima Gramatiku bosanskog jezika istovremeno je i pokazavši, našto je Krišto opomenula i Džaferovića. 

12:40 Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Šefik Džaferović pitao je Denisa Zvizdića, predsjedavajućeg Vijeća ministara, da li i koje aktivnosti njegov kabinet provodi na pojednostavljivanju režima između BiH i Kosova u vezi sa kretanjem ljudi, roba i usluga. Džaferović je kazao da iako BiH nije priznala Kosovo, isto nije učinila ni Srbija, ali da prema kretanju građana Kosova i prometu roba ima mnogo liberalniji odnos od BiH.

Zvizdić je rekao da je zaduženo Ministarstvo vanjskih poslova da pripremi prijedlog jednostavnijih procedura za taj režim, te da je već dosta na tom planu učinjeno.

Staša Košarac, šef Kluba poslanika SNSD-a, ponovio je pitanje ministru sigurnosti, Draganu Mektiću, dokle se došlo s istragom o napadu na premijera Srbije Aleksandra Vučića, 11. jula u Potočarima, tokom obilježavanja 20. godišnjice genocida u Srebrenici. On je izrazio nezadovoljstvo što se "ni nakon tri mjeseca ne zna ko je naredio, organizovao i izveo napad" na Vučiča, te je Košarac ocijenio da je za to kriv "politički autizam" ministra sigurnosti BiH Dragana Mektića. 

Mijo Krešić, zamjenik ministra sigurnosti odgovorio je Košarcu da potpun odgovor na njegovo pitanje može dati jedino Tužilaštvo BiH, podsjetivši da su Vijeće ministara BiH ranije najoštrije osudili taj incident i pripremili detaljnu informaciju o kompletnom događaju, izražavajući tada nezadovoljstvo nivoom koordinacije policijskih agencija i drugih tijela.

Dušanka Majkić, zastupnica SNSD-a, pitala je predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH, Denisa Zvizdića, kakav je status Ureda za razmatranje žalbi kao drugostepenog organa za javne nabavke, jer Ured nije kompletiran, kao ni njegove ispostave u Mostaru i Banjoj Luci.

Zvizdić je odgovorio da je po Zakonu o javnim nabavkama, Ured za žalbe nezavisna institucija, a da je parlament zadužen za formiranje ureda u Mostaru i Banjoj Luci, te kazao da su obezbijeđena sredstva i za rad i za plaćanje zakupa prostorija za ovaj ured.

Majkić je rekla da nije zadovoljna odgovorom i da je proces javnih nabavki u zastoju u BiH.

12:05 Zastupnik SNSD-a Nikola Špirić kazao je da mu u aplikaciji koja je pohranjena u novoj elektronskoj opremi za glasanje smeta naziv bosanski jezik.

- Trebalo je da piše jezik bošnjačkog naroda, jezik srpskog naroda i jezik hrvatskog naroda sve po Ustavu i Dejtonskom sporazumu - kazao je Špirić.

On je dodao da nova oprema "ne vrijedi pišljiva boba", a na pitanje novinara zašto bi on određivao ime jezika bošnjačkog naroda, Špirić je kazao da to neće raditi, ali da ne priznaje bosanski jezik. Upravo zbog ovakvih izjava poslanika potreban je Kodeks o ponašanju.

Na pitanje šta bi trebalo pisati za pripadnike iz reda Ostalih, Špirić je kazao da treba pisati jezik iz reda Ostalih.

Špirić je također kazao da one nema veze sa nabavkom ove opreme i da ne zna njenu cijenu, ali je dodao da "spori način na koji se pohranjuju podaci".

11:35 Damir Bećirović, poslanik DF-a, tražio je pismeni odgovor od Vijeća ministara BiH, odnosno resornih ministarstava o tome koliko osoblja broji Ambasada Libije u BiH, te Komitet za brigu o ranjenicima pri Ambasadi Libije u Sarajevu. Bećirović je pitao imaju li članovi i predsjednik tog Komiteta, Ali Amish, status diplomata u našoj zemlji, te da li se vrše provjere osoba koje u statusu ranjenika preko ovog Komiteta dolaze u našu zemlju. Bećirović je kazao da neke informacije govore da osobe iz Libije, u statusu  ranjenika nekontrolirano ulaze u našu zemlju.

11:30 U Sarajevu je u toku sjednica Predstavničkog doma Parlamenta BiH. Poslanici će između ostalog razmatrati Prijedlog zakona o azilu, Prijedlog zakona o strancima, Prijedlog zakona o dopunama Zakona o zaštiti potrošača . Na dnevnom redu sjednice je i Prijedlog kodeksa ponašanja poslanika i delegata u Parlamentarnoj skupštini BiH.

U toku je komentiranje odgovora na poslanička pitanja postavljena na prošloj sjednici, te postavljanje novih poslaničkih pitanja Vijeću ministara BiH. Tako je Mirsad Mešić, poslanik SDP-a na prošloj sjednici pitao Marinu Pendeš, ministricu odbrane BiH hoće li podnijeti ostavku, jer je Tužilaštvo BiH, protiv nje podiglo optužnicu zbog zloupotrebe položaja.

Minsitrica Pendeš, danas je iza parlamentarne govornice kazala da se ne osjeća odgovornom za ono što joj Tužilaštvo BiH stavlja na teret, te da nema namjeru podnositi ostavku .

-  Vjerujem u pravosudni sustav i dokazat ću svoju nevinost - kazala je ministrica Pendeš.

Inače, današnja sjednica kasnila je više od pola sata, jer je testirana nova informatička oprema namijenjena poslanicima.Oprema podrazumijeva novi sistem glasanja na sjednicima, ali i omogućuje da poslanici u elektronskoj formi dobiju sve materijale neophodne za sjednicu. Novi sistem automatski po isteku vremena predviđenog za obraćanje poslanika isključuje mikrofon, tako da poslanici neće imati mogućnost kao do sada da "probiju predviđenu minutažu".