VIJESTI

ZENICA DF-ovci optužuju predsjednika Ivicu Ćurića

Posvađali se članovi privremenog UO KBZ-a

Autor:V. B.

7.10.2015

Kantonalni odbor DF- Željko Komšić Zeničko-dobojskog kantona, kako je danas na press-konferenciji ove stranke istakla predsjednica Alma Kratina, ne može preuzeti odgovornost za stanje u zdravstvu i Kantonalnoj bolnici Zenica (KBZ) gdje imaju tri od ukupno pet članova UO, ako je realnost Glavni koordinator KBZ-a Ivica Mandura (SDP), kojeg je na ovu poziciju, na samom isteku mandata, imenovala prethodna Vlada ZDK. 

Ona je dodala da je predsjedavajući privremenog Upravnog odbora KBZ-a Ivica Ćurić (HDZ), jučerašnjim neuvrštavanjem tačke dnevnog reda o statusu koordinatora Mandure, koji je na dužnost stupio krajem juna ove godine, grubo prekršio Poslovnik o radu UO KBZ-a.

- Članovi UO KBZ-a jučer nisu bili u prilici da iznesu svoj stav vezano za dnevni red, a situacija je vrlo jednostavna. Neophodno je, u cilju ozdravljenja zdravstva, staviti van snage nezakonite odluke prošle Vlade ZDK. 

Konkretno, predsjednik UO KBZ-a grubo je narušio Poslovnik o radu UO i aktivim ponašanjem podržava nezakonite odluke prošle Vlade ZDK.

- Radi se o poziciji glavnog koordinatora KBZ-a, koja ne postoji u sistematizaciji - kazala je Kratina te dodala kako predviđena pozicija glavnog koordinatora u svojoj nadležnosti ima dio nadležnosti ministra zdravstva ZDK, Direktora i UO KBZ-a te da UO KBZ-a neće biti u prilici kontrolisati sve tokove novca. 

O svemu će se, najavljuje Kratina, posavjetovati i s pravnicima, jer očito je, ističe, da ima posla i policiju i tužilaštvo. Ministar zdravstva ZDK Bojan Gvozdenović (DF) istakao je kako za ukidanje pozicije Glavnog koordinatora KBZ-a imaju i saglasnost koalicionog partnera SDA, čiji je član UO KBZ bio za raspravu po ovom, spornom pitanju na prekinutoj sjednici u utorak.

Poručio je i kako je predsjedavjući UO KBZ-a Ćurić, ovakvim ponašanjem, doveo u pitanje svoju poziciju u stalnom UO KBZ-a, jer stalni bi UO KBZ-a trebao biti imenovan uskoro. Konkures je zatvorena, a privremenom UO mandat istječe već 14. oktobra.