VIJESTI

Počeo "Konjic food fest 2015": Prisustvuje 70 izlagača iz cijele BiH

Na štandovima kvalitetni domaći proizvodi

M. Ć.

7.10.2015

U Konjicu je danas počeo dvodnevni festival hrane "Konjic food fest 2015", koji je okupio 70 izlagača iz cijele Bosne i Hercegovine.

Na štandovima su domaći kvalitetni poljoprivredni proizvodi, koje su proizvele vrijedne ruke poljoprivrednika, a koji su na ovaj način predstavili svoj rad.

- Drago nam je da smo uspjeli organizirati ovaj festival, koji je već šestu godinu mjesto promocije domaćih proizvoda - kaže nam Lana Begtašević-Velagić, stručna saradnica u resornoj  službi Općine Konjic, koja je, uz Savez poljoprivrednih udruženja, organizator ovog festivala.

- Festival ima i međunarodni karakter, jer već godinama u njemu učestvuju i Norvežani, koji spremaju norveške specijalitete od domaćih proizvoda iz konjičke općine - ističe Izeta Macić, stručna saradnica u Savezu poljoprivrednih udruženja Konjic.

Alija Šoro jedan je od izlagača na festivalu, a kako nam reče "od djetinjstva je naučio raditi na poljoprivredi".

alija-soro

Foto: Avaz (Šoro: Poseban događaj)

- Na mom štandu ima svega. Tikve, grožđa, krušaka, paradajza, luka, mohuna, a čak iz Belgije sam donio neka sjemena. Želim na svom imanju da probam proizvesti što više proizvoda. Ovaj događaj je nešto posebno za Konjic, ali i nas poljoprivrednike - kaže nam Šoro.

Posebna atrakcija festivala u Konjicu je takmičenje kuhara, u organizaciji firme ToFi iz Sarajeva.

- Glavna nam je zadaća afirmirati i motivisati mlade za zanimanja u gastronomiji - kaže direktor firme ToFi, Elvir Toholj, koji je organizirao takmilčenje kuhara u spremanju ribljih specijaliteta.

Festival se zatvara sutra u 16 sati.