U Konjicu je danas počeo dvodnevni festival hrane "Konjic food fest 2015", koji je okupio 70 izlagača iz cijele Bosne i Hercegovine.
Na štandovima su domaći kvalitetni poljoprivredni proizvodi, koje su proizvele vrijedne ruke poljoprivrednika, a koji su na ovaj način predstavili svoj rad.
- Drago nam je da smo uspjeli organizirati ovaj festival, koji je već šestu godinu mjesto promocije domaćih proizvoda - kaže nam Lana Begtašević-Velagić, stručna saradnica u resornoj službi Općine Konjic, koja je, uz Savez poljoprivrednih udruženja, organizator ovog festivala.
- Festival ima i međunarodni karakter, jer već godinama u njemu učestvuju i Norvežani, koji spremaju norveške specijalitete od domaćih proizvoda iz konjičke općine - ističe Izeta Macić, stručna saradnica u Savezu poljoprivrednih udruženja Konjic.
Alija Šoro jedan je od izlagača na festivalu, a kako nam reče "od djetinjstva je naučio raditi na poljoprivredi".
Foto: Avaz (Šoro: Poseban događaj)
- Na mom štandu ima svega. Tikve, grožđa, krušaka, paradajza, luka, mohuna, a čak iz Belgije sam donio neka sjemena. Želim na svom imanju da probam proizvesti što više proizvoda. Ovaj događaj je nešto posebno za Konjic, ali i nas poljoprivrednike - kaže nam Šoro.
Posebna atrakcija festivala u Konjicu je takmičenje kuhara, u organizaciji firme ToFi iz Sarajeva.
- Glavna nam je zadaća afirmirati i motivisati mlade za zanimanja u gastronomiji - kaže direktor firme ToFi, Elvir Toholj, koji je organizirao takmilčenje kuhara u spremanju ribljih specijaliteta.
Festival se zatvara sutra u 16 sati.