BIH

Kanton Sarajevo dobio Zakon o obrazovanju odraslih

Na Dnevnom redu će biti 11. tačaka

A. J.

7.10.2015

16:29 Skupština KS jednoglasno je usvojila Zakon o obrazovanju odraslih u KS. Prihvaćeni su amandmani zastupnika SBB-a Zvonka Marića koji je ukazao na propuste u zakonu.

Usvojeni su i zaključci za prednacrt zakona o prijavljivanju, porijeklu i kontroli imovine izabranih zvaničnika u KS.  

14:46 Nastavljena je sjednica Skupštine KS. Trenutno se raspravlja o prednacrtu Zakona o prijavljivanju, porijeklu i kontroli imovine.

Zastupnik Kojović (NS) kazao je da je neosnovano od strane ministra pravde Envera Smajkana da se ova tačka ne može razmatrati kao nacrt nego kao prednacrt.

Kojović je ukazao na brojne manjakvosti obrazloženja Ministarstva pravde i kazao da DF-ov ministar blokira ovaj Zakon.

Smajkan je kazao da je iznenađen proizvoljnim i neprofesionalnim odnosom Kojovića koji je prvo tvrdio da je Skupština obavezala Ministasrtvo pravde da donese zakon što nije tačno.

- Kojović je analizirao zakon proizvoljno. Ranije je govorio da Zavod za besplatnu pravnu pomoć ništa čime obmanjuje javnost.  - kazao je Smajkan.

Kojović je zatim zatražio poslovničku intervenciju i kazao da se ministar vrati na dnevni red, a ne analizira prethodne sjednice.

Nastavku sjednice iz predostrožnosti ne prisustvuje zastupnica  Kerla kojoj je u pauzi zasjedanja pružena ljekarska pomoć jer se nije osjećala dobro.
 
13:14-  Zastupnici su prihvatili izmjene Zakona o zakupu poslovnih prostorija i zgrada. Kako se moglo čuti u obrazloženju, time će biti onemogućeno goimilanje dugova zakupaca.
Po skraćenom postupku prihvaćene su i izmjene Zakona o komunalnim djelatnostima.
 
Prilikom rasprave na sjednici je pozlilo zastupnici Bibiji Kerli, koja je morala prekinuti izlaganje. Nije izgubila svijest, ali se nije osjećala dobro pa je predsjedavajući Bukva predložio pauzu za ručak. Kerla se nakon par trenutaka osvježila te se na svu sreću, osjeća bolje. 
 
ukazivanje-pomoc-1
 
Pružena pomoć zastupnici Bibiji Kerli
 
11:11- Počela je 7. radna sjednica Skupštine KS, a na dnevnom redu će biti 11. tačaka. Pred zastupnicima će se, između ostaloga, naći i programi rada sa finansijskim planom za 2015. godinu nekoliko ustanova iz oblasti kulture kao i izvještaj o poslovanju preduzeća GRAS za 2013. i 2014. godinu.
 
U toku su zastupnička pitanja i inicijativa. Zastupnik Izudin Bajrović (SBB) zatražio je da se očisti bivši dom penzionera u Nedžarićima koji je, kako je kazao, postao leglo glodara.

Predrag Kojović (NS) zatražio je detaljan izvještaj o incidentu prilikom posljednjeg gradskog derbija kada je policija privela,a zatim predala jednog navijača zaštitarima.