BIH

BEZ DOKAZA O PODMETANJU Još uvijek nepoznat uzrok požara u zavidovićkoj firmi Krivaja

Rade se potrebna vještačenja

D. Pa.

7.10.2015

Nakon što je 29. septembra, sat vremena nakon ponoći, fabriku "Krivaja" u Zavidovićima zahvatio požar koji je za samo nekoliko sati progutao više od 60 posto postrojenja, još uvijek nisu poznati zvanični uzroci požara.

Kako je za "Avazov" portal potvrdila Mirna Poljac, glasnogovornica Kantonalnog tužilaštva ZDK, dosadašnje istrage isključile su mogućnost namjernog postavljanja požara.

- Radi se o veoma kompleksnom predmetu i veoma velikoj opožarenoj površini sa koje je bilo otežano prikupljati dokaze zbog visokih temperatura, koje su se razvijale u rasponu od 600 do 1100 stepeni. Na osnovu do sad prikupljenih dokaza i obavljenih radnji nismo došli do dokaza koji upućuju na to da je požar podmetnut - pojašnjava glasnogovornica Poljac.

Dodaje kako se rade potrebna vještačenja, koja će uviđajnoj ekipi pomoći oko utvrđivanja uzroka nastanka požara.

Podsjetimo, sa vatrenom stihijom do 4 sata ujutro borilo se četrdesetak profesionalnih vatrogasaca, uz korištenje jedanaest vatrogasnih vozila, te pomoć stotina radnika i građana, a pričinjena je višemilionska šteta.

Vlasnik "Krivaje" Ismet Mujanović do sada je već u svojim izjavama za medije također izričito negirao mogućnost namjernog postavljanje požara.

Valja istaći kako je "Krivaja” osigurala samo dio svoje imovine od požara i još nekoliko drugih rizika, tako je šteta mogla biti u potpunosti sanirana u finasijskom smislu da je sva imovina bila osigurana, što bi značilo lakše pokretanje proizvodnje i stajanje na noge za TMK Krivaju.

U firmi je uposleno 166 radnika, dok njih 20 poslanih na čekanje ima mogućnost primanja pomoći sa biroa, te im preostaje čekati izvjestan vremenaki period dok se uslovi normalizuju.