BIH

Gradnja Begove kuće na nekoj novoj lokaciji je falsificiranje!

URBICID Trebinjski imam Husein ef. Hodžić o najavama projekta "Sunčani grad"

P. M. - M. A.

7.10.2015

Nakon što je hercegovački biznismen Rodoljub Drašković najavio gradnju, kako je kazao, nove Begove kuće (Resulbegovića kuća) u okviru projekta "Sunčani grad" na Draženskoj gori, a prema uzoru na onu koja je nekada postojala u Trebinju, reagirao je trebinjski imam Husein ef. Hodžić.

Baškaluk i haremluk

Ef. Hodžić je, komentirajući Draškovićevu ideju da gradi Begovu kuću na novoj lokaciji, rekao da svako može graditi gdje hoće i šta hoće, ali stvari treba nazvati pravim imenom. 

- Ono što bih ja rekao u ime kulturnog kruga kome pripadam kao Bošnjak jeste da je to pokušaj falsificiranja. Begova kuća na bilo kojem drugom mjestu, osim na onom na kojem je nekada bila, za mene ne postoji. Na svom starom mjestu i prema autentičnoj izradi kakva je prije bila, samo to je Begova kuća, a sve drugo je falsifikat - istakao je ef. Hodžić.

lokacija-bekova-kuca

Mjesto na kojem se Resulbegovića kuća nalazila

Inače, kuća Resulbegovića, podignuta na Bregovima uz desnu obalu Trebišnjice, bila je jedan od najznačajnijih spomenika osmanske arhitekture i predstavljala je porodičnu kuću, ljetnikovac (londža) izgrađen iz dva dijela: baškaluk (namijenjen za muškarce) i haremluk (namijenjen za žene). Sagradio je hadži Omer-beg Resulbegović, Hasan-begov sin. 

Čuvaju namještaj

Begova kuća je krajem 1992. godine zapaljena i izgorjela je do temelja, a ono što se uspjelo spasiti, dijelovi namještaja i ostali sačuvani fragmenti orijentalno-islamske baštine, smješteni su u prostorije Medžlisa Islamske zajednice Trebinje, gdje se danas čuvaju, uz veliko zalaganje i brigu ef. Hodžića.