BIH

SUD BiH Ždrale: Slobodanka je Elezova djevojka i za njega bi sve učinila

Lijepa misica u rascjepu između dvojice žestokih momaka

A. ALJIMI

7.10.2015

U Sudu BiH nastavljeno je suđenje optuženoj Slobodanki Tošić, bivšoj Miss fotogeničnosti koja je svojevremeno krasila i naslovnicu časopisa za muškarce “Playboy”, koja se, prema optužnici, tereti da je pomagala pri pokušaju ubistva Đorđa Ždrale zvanog Đoka (izdržava 20-godišnju kaznu u KPZ-u Foča zbog ubistva Ljubiše Savića Mauzera), 2006. godine u naselju Vranješ u Lukavici.  

Borba klanova

Na stolicu za svjedoke jučer je sjeo Ždrale, koji je opisao kako je upoznao Slobodanku te kako je došlo do pokušaja njegove likvidacije. Usto je Ždrale otkrio i niz do sada nepoznatih detalja koji se tiču žestoke borbe klanova za prevlast u Lukavici, a sve je začinio intimnim detaljima o odnosu sa Slobodankom njega i njegovog suparnika Eleza.

- Navečer me Slobodanka zvala da se idemo provozati po Lukavici. Zezali smo se, vozali, pričali… A u jednom momentu me nazvao moj prijatelj Savo Divčić. S njim smo se našli na Vracama kod spomen-parka. Savo je vidio Slobodanku pa me pitao: “Otkud najljepša ovdje?” Nakon toga smo se još vozali. Tada mi je Slobodanka rekla da sutra ima ispit te da je vozim na Vranješ, gdje je trebala uzeti skripte od drugarice. Rekla mi je: “Ti ćeš ostati, a ja ću otići po skripte”, s obzirom na to da je otac te drugarice strog, pa da me ne vidi - ispričao je Ždrale. 

elez

Elez: U sukobu sa Ždralom

Također je kazao da je, nakon što je primijetio da je vani blato, rekao Slobodanki: “Ti si dama, kako ćeš po blatu”, pa je spustio autom do kuće. 

- Ona je izašla vani, okrenula se i stavila ruku na usta. I tada počinje… To je strašno, rafalna paljba. Namješten sam, to mi je prvo palo na pamet. Ona nije kolateralna šteta 100 posto. Slobodanka je učesnik. Hiljadu puta sam premotao film, ona me “nariktala”. Otvorio sam vrata od auta i krenuo trčati. Molio sam Boga samo da me neko sretne da mi pomogne da ne iskrvarim. Ususret su mi naišli neki čovjek i žena u Golfu. Mislio sam da nisu možda napadači, uperio sam pištolj prema njima, a oni su skrenuli na neku među. Sav krvav sam ušao kafić “Sport”, konobari su vrištali, prepali su se - dodao je Ždrale.

On je nadalje pojasnio kako je saznao da ga Elez želi likvidirati.

Zagrizao mamac 

- Došao je kod mene Siniša Bilinac, moj prijatelj, nazvao je Eleza i pustio na spikerfon da ja čujem razgovor. Elez je rekao da je dobio zeleno svjetlo da me završe - kazao je Ždrale.  

Tokom unakrsnog ispitivanja Vlado Adamović, advokat optužene Tošić, pitao je svjedoka je li znao da je meta.

- Nisam Elezu ništa uradio. Nisam mislio da bi me on pucao - odgovorio je Ždrale. 

Na to je Adamović reagirao: “Zašto, jer si prežestok?”

Ždrale je na to odgovorio: “Nisam na to mislio.”

- Šta ti petljaš s njegovom djevojkom kada znaš da će te pucati? Zar to nije tako u vašem svijetu, da kada neko nekome uzme djevojku, dođe do pucnjave - pitao je Adamović, na što je Ždrale odgovorio: “Ona je mene stratovala, nisam ja nju muntao niti proganjao.”

djordje-zdrale-5

Ždrale: Ona je mene startovala 

Adamović je nadalje pitao Ždralu je li bio u vezi sa Slobodankom.

- To sam i ja mislio. Lijepa je, šarmirala me. Zagrizao sam mamac, mogla me odvesti gdje hoće. S njom nisam bio po kafanama i restoranima. Najčešće su to bile planina, razne livade… Jednom smo bili na Jahorini, večerali smo, pili neko vino. Uzeo sam sobu u hotelu i nismo se zadržali duže od pola sata jer je Slobodanka imala obaveza - odgovorio je Ždrale.

Na ovo se nadovezao Adamović pitanjem: “Često ste bili na livadi i svaki put vas je neko mogao pucati?”

- To su bile sve fine lokacije za moje ubistvo. Međutim, čekao se povoljan trenutak, da se opustim skroz. Čitavo vrijeme mi je tu nešto smrdilo, bila je neka negativna energija - pojasnio je svjedok.

- Je li Slobodanka bila predmet potkusurivanja između tebe i Eleza - pitao je Adamović, na što je Ždrale rekao: “Nije, išao sam s njom, to je jače od mene, to je zov, džaba je, vuče me.”

Na to je Ždrale dodao:

- Ona je njegova djevojka. Ona bi sve uradila za njega. Voljela ga je, voli ga i dan-danas. Sebi nikada ne bih dozvolio da preko nje “čačkam” Darka. Laž je da sam je proganjao. Samo se ti smij i pravi te grimasice - obratio se Slobodanki. 

Na kraju svog iskaza Ždrale je kazao:

- Preživio sam to što nije niko. Jedan koji je pucao na mene bio je mršavko Darko Elez, a ovaj drugi je bio krupan i glavat.  

Đokin početak vezice  

- Upoznali smo se u KPZ-u Kula, gdje je ona došla u posjetu djedu. Ja sam tada tamo bio pod nekom istragom. To je moglo biti 2004. ili 2005. godine. Zvanično smo se sreli u kafiću “Ginis” u Lukavici. Tada je sjedila s Darkom Elezom u separeu. Kada je otišla u toalet, Darko mi je rekao da mu je to djevojka. Kasnije sam ušao u kafić “Leon”, a unutra je bila Slobodanka, koja mi je mahnula, pa sam prišao, sjeo s njom, popričali smo i razmijenili brojeve mobitela. Družili smo se i viđali. To je bila kao neka vezica. Jednom me pozvala i rekla da ide na selo te da se nećemo vidjeti nekoliko dana. Susret u “Leonu” je bila uvertira za ono što će se dogoditi mjesec kasnije na Vranješu - pojasnio je Ždrale.

Bilo i "cmok-cmok"

- Viđali smo se pet-šest puta, a čuli smo se redovno. Dođem tako po nju u Studentski dom, vratim je tamo… Došla mi je poruka da dođem po nju u Rogaticu. Uvijek je insistirala da dođem autom sa zatamnjenim staklima. Oko podne sam otišao, a ona me čekala pored ceste na ulazu u Rogaticu. Bila je u nekim farmericama i nekoj majici s kapuljačom. Sjela je u auto, tu je bilo cmok-cmok... Tražila je da vozi, pa sam je pustio za upravljač, a ja sam sjeo na mjesto suvozača - kazao je Ždrale.

Letjela glava

Svoj iskaz jučer je dao i Savo Divčić, koji je u istrazi tvrdio da je vidio Slobodanku kobne noći u vozilu sa Ždralom. Međutim, svjedok je jučer kazao da je morao tako pričati jer mu je Ždrale tako rekao.

- Vi znate kako je tada bilo u Lukavici i šta se dešavalo, zbog pogrešne riječi letjela je glava - pojasnio je Divčić.