VIJESTI

ISTRAŽUJEMO Rekorderi Dervišević i Barš 19 godina na funkcijama!

Ko su najdugovječniji direktori federalnih institucija

Autor:A. DUČIĆ

7.10.2015

Nakon što je Federalna vlada smijenila Midhata Arifovića s pozicije direktora Porezne uprave Federacije BiH, na kojoj je proveo više od 13 godina, na površinu je isplivalo pitanje šta će biti s ostalim čelnicima federalnih institucija koji su na ovim funkcijama već duži period. Sam Arifović u jednoj od izjava za medije, nakon njegove smjene, kazao je da na direktorskim pozicijama ima ljudi koji su duže od njega u mandatu, pri čemu je imenovao i Zufera Derviševića, direktora Finansijske policije FBiH.

zeljko-obradovic-geod

Obradović: 10 godina na čelu Federalne uprave za geodetske poslove

Osam pokušaja

Dervišević se, zajedno s direktorom Agencije za bankarstvo FBiH Zlatkom Baršom, zasigurno može smatrati rekorderom među čelnicima federalnih institucija. Prvi čovjek Finansijske policije, naime, na ovu poziciju imenovan je još 1996. godine i na njoj je, uprkos čak osam pokušaja smjene, ostao do danas.

zufer-dervisevic-1

Dervišević: 19 godina direktor Finansijske policije

Prvi put ga je 2000. godine smijenila Federalna vlada, ali je odlukom tadašnjeg visokog predstavnika u BiH Volfganga Petriča (Wolfgang Petritsch) 16. novembra 2000. vraćen na ovu poziciju.

Barš se na čelu Agencije za bankarstvo FBiH, također, nalazi još od 1996. godine. Mandat mu je nekoliko puta produžavan u Federalnom parlamentu. I Ibrahim Okanović je čovjek s najdužim mandatom na čelu jedne federalne institucije. Okanović je za generalnog revizora Ureda za reviziju institucija FBiH 1. oktobra 2000. godine imenovan zajedno sa zamjenikom Brankom Kolobarićem, kako bi ustrojio Ured. Do danas su obojica ostala na tim funkcijama.

zlatko-bars-1

Barš: Na čelu Agencije za bankarstvo od 1996.

Aktuelni predsjednik Komisije za vrijednosne papire FBiH Hasan Ćelam na ovoj funkciji nalazi se još od 2004. Petogodišnji mandat istekao mu je 6. maja 2009., ali uprkos tome Parlament FBiH nije imenovao ni Ćelamovog nasljednika ni nasljednika ostalih članova Komisije. Tek 2013. nakon što je Parlament FBiH usvojio autentično tumačenje članova nadležnog zakona, članovima Komisije produžen je mandat.

hasan-celam-2-ff

Ćelam: Od 2004. čelnik Komisije za vrijednosne papire

Prema dostupnim podacima, aktuelni direktor Ureda za zakonodavstvo FBiH Željko Silađi imenovan je 25. maja 2006. na tu poziciju, ali je i u godinama prije toga obavljao sličnu funkciju, sekretara ovog ureda, inače jednog od najvažnijih tijela Federalne vlade.

midhat-arifovic

Arifović: 13 godina čelnik Porezne uprave

Bez nasljednika

Deceniju mandata u ovoj godinu proslavio je i direktor Uprave za geodetske i imovinskopravne poslove Željko Obradović, a godinu manje na funkciji direktora Federalne uprave za inspekcijske poslove nalazi se Ibrahim Tirak.

tirak

Tirak: Prvi federalni inspektor od 2006.

Aktuelni direktor Arhiva Federacije Adamir Jerković odlukom Vlade FBiH imenovan je 26. aprila 2007. godine na tu funkciju. Do danas se još nije govorilo o njegovom nasljedniku.

ibahim-okanovic-1

Okanović: Glavni revizor od 2000.

Aktuelni direktor Federalnog zavoda PIO/MIO Zijad Krnjić imenovan je 25. januara 2010. na mandat od četiri godine, a onda ga je Vlada FBiH u proteklom mandatu 22. januara 2014. ponovo imenovala za čelnika ovog zavoda.

Koričić od 2007. na funkciji

sefik-koricic-komisija

Koričić: Predsjednik Komisije za koncesije od 2007.

Predstavnički dom Federalnog parlamenta Šefika Koričića je 24. aprila 2007. na petogodišnji mandat imenovao za predsjednika Komisije za koncesije FBiH. Zbog isteka mandata, Komisija se blagovremeno, u više navrata, pisano obraćala nadležnim federalnim organima, ali bez uspjeha. Vlada FBiH u međuvremenu je raspisala konkurs za nove članove Komisije, ali Parlament u prošlom sazivu nije prihvatio prijedlog liste kandidata.