BIH

Jadranka Kosor: BiH je suverena država, ali je trebamo podržati

Bivša hrvatska premijerka za "Avaz"

A. Du.

7.10.2015

Razgovarao: Amil DUČIĆ

Nakon što je jučer potpisala sporazum s Radimirom Čačićem na osnovu kojeg će na predstojećim izborima u Hrvatskoj kao nezavisna zastupnica biti nositeljica liste Narodne stranke Reformisti u petoj izbornoj jedinici, bivša hrvatska premijerka i šefica HDZ-a Jadranka Kosor dala je za "Dnevni avaz" ekskluzivni intervju u kojem govori o motivima svog političkog angažiranja.

Kosor za naš list govori o aktuelnom političkom diskursu u Hrvatskoj, nedavnim pohvalama koje joj je uputio premijer Zoran Milanović, izbjegličkoj krizi, odnosima sa BiH.

Dobra saradnja

- Nije to koalicija u klasičnom smislu. Mi smo dugo razgovarali te sam kao neovisna kandidatkinja na njegovoj listi. Nisam ušla u njegovu stranku niti sam na bilo koji način vezana poslije izbora. Ovo je bila korektna ponuda zato što mi omogućava da imam određenu infrastrukturu bez koje ne možete na izbore. Gospodin Čačić vrlo je jasno iznio zašto mene cijeni kao osobu i kao političarku. Rekla bih da smo u politici njegovali neku vrstu odnosa za koje smatram normalnim u politici, a to je da onoga ko je s druge strane ne smatraš neprijateljem - kazala je Kosor za "Avaz".

Upravo se ovih dana čuju prve pohvale premijera Zorana Milanovića na Vaš račun. Ovo jeste iznenađenje uzmu li se u obzir sve one žestoke kritike koje Vam je upućivao dok je bio opozicija. 

- To je dobar znak. Možda to može biti neki novi pravac ponašanja. Vjerojatno je nakon četiri godine vidio da biti predsjednik Vlade nije nimalo jednostavan posao, odnosno da je to najizloženija i najodgovornija politička pozicija i da je onaj ko je obnaša, uvijek kriv za sve, dok nije zaslužan skoro ni za šta. Vjerojatno je shvatio da je često puta bio nepravedan. Dobro je da se čovjek mijenja, inače u životu, nabolje. A pogotovo u politici. Tek kada dobiješ priliku voditi državu, onda shvatiš da je to krvavo težak posao i da je najlakše sjediti sa strane, prekrižiti ruke i noge i žestoko pljuvati. Mislim da je on sazrio kao političar i da bi trebalo na tragu toga napraviti nešto što ja nisam stigla jer sam bila prekratko premijerka. 

Na šta konkretno ciljate na ovim izborima?

- Ja sam svoje najveće političke ambicije ostvarila. Bila sam i potpredsjednica parlamenta i ministrica, i potpredsjednica Vlade i premijerka. Nema važnije pozicije od premijera. Sada ne tražim nikakve sinekure, nikakve časti, samo želim još malo pridonijeti rješavanju problema u Hrvatskoj. Mislim da je bez iskustva u ovom poslu vrlo teško. Ne treba takve ljude odbaciti. 

Jačati ekonomiju

A gdje je to Hrvatska sada kao članica EU? Hoće li preživjeti izbjegličku krizu?

- Mislim da se Vlade Hrvatske relativno dobro nosila s izbjegličkom krizom, iako su dolazile kritike iz velikog dijela oporbe. Naime, kada kritiziramo, moramo uvijek odmah predlagati, kazati šta bismo mi to riješili. Kada ukazujemo na to da je Vlada katastrofalno postupila u izbjegličkoj krizi, onda treba reći: Mi bismo to napravili tako i tako. 

Hrvatska kao država i dalje ima ogroman potencijal. Mi kao da se još nismo do kraja osvijestili da smo članica EU. Vjerujem da možemo krenuti naprijed uz jednu snažnu Vladu koja je spremna napraviti i takve korake po cijenu da naredne izbore izgubi. Trebamo jače pokrenuti gospodarstvo. To nije nemoguća misija. Moramo dalje raditi na jačanju pravosuđa, na javnom dugu...

Kakvim cijenite odnose prema BiH i na čemu treba dalje raditi?

- Cijenim da oni jesu dobri. Ali, moraju biti mnogo konstruktivniji. Hrvatska mora snažno podupirati ulazak BiH u euroatlantske integracije. Tu mislim na snažnu potporu u svemu što BiH može pomoći kao državi koja želi biti kandidatkinja, naravno bez patroniziranja. Jer, BiH je suverena država. Ali, svakako moramo se nastaviti zauzimati za punu ravnopravnost hrvatskog naroda s ostala dva u BiH, i to s pozicije dobrog susjeda

Sanadera čekaju nova suđenja

U javnosti se već uveliko špekulira da Ivo Sanader, kada izađe slobodu, neće mirovati već da će se na velika vrata vratiti na političku scenu. Kako Vi na ovo gledate?

- To je stvar pravosuđa. Njega čekaju nova suđenja i presude. Nemam ja tu šta komentirati. Moje je stajalište i dalje: borba protiv korupcije s nultom tolerancijom prema bilo kome i bilo čemu. Naravno, uz uvažavanje isključivo argumenata koji su vezani uz zakone i Ustav. Nitko se ne može smatrati krivim prije same sudske presude.