VIJESTI

SREBRENIK 20 porodica iz Poljakovića uskoro u novim kućama

Nakon prošlogodišnjih elementarnih nepogoda

Autor:O. Mujkić

7.10.2015

Prošlogodišnje majske i avgustovske poplave te pojava velikog broja klizišta oštetili su veliki broj stambenih i gospodarskih objekata duž korita rijeke Tinje od Podorašja do Ormanice, u dužini od oko 30 kilometara. 

Velika oštećenja 

Među najteže pogođenim naseljima nalazi se zaselak Poljakovići u MZ Tinja Gornja, gdje je ogromno klizište oštetilo ili potpuno uništilo većinu stambenih objekata. Čak 22 kuće su zbog velikih oštećenja postale opasne za stanovanje, a njihovi vlasnici, koji su godinama mukotrpno radili da bi sebi i svojim članovima porodice osigurali krov nad glavom, preko noći su postali beskućnici. 

Zahvaljujući podršci Općine Srebrenik i Federalnog fonda za pomoć nastradalima u prirodnim nepogodama, svi oni će se uskoro useliti u vlastite kuće izgrađene na lokalitetu Brezja, nedaleko od njihovih porušenih kuća. 

- Da bi se pomoglo ovim nesretnim ljudima, Općina im je na državnom zemljištu u Brezju besplatno dodijelila placeve za izgradnju novih kuća. Osigurali smo i neophodnu putnu i komunalnu infrastrukturu, kao i građevinsku dokumentaciju, u šta je iz budžeta Općine uloženo 70.000 maraka, dok je dodatnih 10.000 maraka donirala sarajevska Općina Centar - ističe Nermin Tursić, savjetnik načelnika općine Srebrenik za privredu. 

Izdvojena sredstva

Sredstva za kupovinu građevinskog materijala u iznosu od po 35.000 KM po stambenom objektu osigurao je Federalni fond za pomoć nastradalima u prirodnim nepogodama, a korisnici donacija su u vlastitoj režiji gradili kuće na dodijeljenim placevima. 

Ispoštovane želje 

Kako kaže Tursić, ovo je jedinstven projekt u BiH u kojem su u potpunosti ispoštovane želje korisnika donacija da se, umjesto tipskih montažnih objekata, izgrade kuće od čvrstog materijala po sistemu slobodne gradnje. 

Radovi na unutrašnjem uređenju novih kuća privode se završetku, a vlasnici se već polako useljavaju u nove domove.

35.000

KM izdvojeno za kupovinu građevinskog materijala po objektu