VIJESTI

POPOVO POLJE Ne zna se ko je nadležan za brigu o bjeloglavim supovima

Opstanak rijetke vrste orla lešinara doveden u pitanje

P. MUCOVIĆ

7.10.2015

U Centar za reintrodukciju u selu Sedlari, u Popovom polju, prije četiri dana stigao je i drugi primjerak bjeloglavog supa, rijetke vrste orla lešinara, koji je u Republiku Srpsku uvezen iz Srbije.  On će sada praviti društvo „Dušanu Silnom“, koji je slučajno pronađen u okolici Bratunca. 

Drugi primjerak

Drugi primjerak skoro izumrle ptica stigao je iz Rezervata prirode „Uvac“ u Srbiji, nakon složene i višemjesečne procedure, a u okviru projekta „Reintrodukcija bjeloglavog supa u Popovo polje". Ovaj projekt provode Republički zavod za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog naslijeđa, Zavod za zaštitu prirode Srbije i Institut za biološka istraživanja „Siniša Stanković“ iz Beograda. 

Prema riječima Slobodana Nagradića, direktora Republičkog zavoda za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog naslijeđa RS, ovim je završena prva faza projekta, ali je još dalek put do konačnog cilja - zasnivanja održivog jata ovih ptica u Popovom polju. 

- Naredni korak bit će određivanje upravljača po zakonskim propisima, odnosno određivanje institucije ili, eventualno, nevladine organizacije koja će se starati o ova dva bjeloglava supa. Jato se treba uvećati da bi konačno mogli biti pušteni iz kaveza. Naš zavod sada to radi, ali mi nemamo dovoljno sredstava niti je to djelatnost za koju je zavod ovlašten - rekao je  Nagradić.

Dok se drugačije ne odluči, o supu koji je nedavno stigao u Trebinje, baš kao i o onome koji je tu skoro godinu, brinut će se mještanin Sedlara Savo Gavrilović. 

Prema Savinim riječima, do sada je dolazio jednom sedmično da donese hranu i vodu. 

Jede iz ruke

- Da mi je neko pričao da se može zavoljeti ovako ružna ptica, ne bih vjerovao. Davao sam mu iz ruke da jede pa mi je otkinuo komad nokta, ali nema razloga za strah, normalno je da se brani ako mu priđeš previše blizu – kazao je Savo te dodao da se sjeća vremena kada je u Popovom polju bilo stanište supova.

Mjesečno pojedu 20 kilograma mesa

Doktor Saša Marinković iz Instituta za biološka istraživanja „Siniša Stanković“ iz Beograda kaže da dva supa mjesečno pojedu oko 20 kilograma mesa, što nije preskupo niti je to količina koju zajednica ne može osigurati.

- Sup nije obična ptica. Oni su vrsta od ekonomskog značaja jer pomažu razvoj eko-turizma, a vraćaju i ljepotu određenim krajevima - istakao je Marinković.

40.000

parova bjeloglavog supa ima trenutno u cijelom svijetu