VIJESTI

MANIFESTACIJE Podsjećanje na značajan datum u historiji grada

Obilježavanje Dana oslobođenja Sanskog Mosta

Redakcija

7.10.2015

Organizacioni odbor za obilježavanje 10. oktobra, Dana oslobođenja Sanskog Mosta, održao je pres-konferenciju na kojoj je predstavljen program višednevne manifestacije pod nazivom "20 godina u slobodi", kojom će biti obilježena godišnjica oslobođenja grada, javlja portal abc.

Obilazak mezarja

U ime predstavnika boračkih organizacija govorio je Husref Zukić, zatim su se prisutnima obratili direktor Javne ustanove „Kult media“ Fikret Kurtović te predsjednik Odbora književnika Amir Talić.

S obzirom na to da se navršava dvadeseta godišnjica kako je Armija RBiH oslobodila Sanski Most, namjera Organizacionog odbora bila je na što reprezentativniji način obilježiti jedan od najznačajnijih datuma u historiji grada.

Okosnicu ovogodišnjeg programa činit će različiti kulturni sadržaji, u kojima će učestvovati književnici, glumci, muzičari i ostali umjetnici, a predviđeno je da se održi i promocija nekoliko publikacija koje govore o 10. oktobru.

- Osim centralne manifestacije koja je će se održati u zgradi Gradskog kina, programom obilježavanja predviđeno je da se istog dana na Trgu ljiljana održi svečana smotra boraca i ratnih veterana, koji su kao pripadnici vojnih jedinica učestvovali u oslobađanju grada - istakao je Talić.

Program počinje u četvrtak, 8. oktobra, obilaskom šehidskih mezarja i mjesta stradanja na području sanske općine, a planiranim aktivnostima predviđene su posjete nekadašnjem logoru Sanakeram, turbetu generala Memeda Alagića, šehidskim mezarjima Vrhpolje - Hrustovo i Šehovci - Poljak, Trgu Amira Žilića u Starom Majdanu, spomen-obilježju na mezarju Greda te spomen-ploči Domazeti - Kruhari.

Prijem za borce

Dan kasnije predviđen je prijem za nosioce priznanja „Zlatni ljiljan“ i „Zlatna policijska značka“ te za predstavnike boračkih udruženja. U nedjelju, 11. oktobra, planirana je posjeta Općoj bolnici i darivanje djeteta rođenog 10. oktobra.

Monografija i film 

U Gradskom kinu bit će upriličena promocija monografije „Laste“. Nakon toga premijerno će biti prikazan dokumentarni film „Sana 95 - nedovršena pobjeda“ autora Avde Huseinovića. 

Svečana sjednica Vijeća

U petak, 9. oktobra, bit će održana svečana sjednica Općinskog vijeća nakon čega je planirano otkrivanje spomen-obilježja u selu Došci. Istog dana bit će upriličena centralna svečanost pod nazivom „20 godina u slobodi“, koja će se odvijati na Trgu ljiljana, Gradskom mostu i u Prijedorskoj ulici.