VIJESTI

SKUPŠTINA SBK Ukupan dug Kantona sada iznosi 65 miliona maraka

Opet negativan revizorski izvještaj o finansijama

K. KAVAZOVIĆ

7.10.2015

Skupština Srednjobosanskog kantona na jučerašnjoj sjednici primila je k znanju još jedan negativan revizorski izvještaj o stanju finansija. Kako su kazali učesnici u raspravi, riječ o šestom negativnom izvještaju. 

Plan sanacije

Prema ovom izvještaju, ukupan dug SBK iznosi 65,1 milion KM, od čega su samo dugovanja po pravosnažnim sudskim presudama 19,1 milion maraka. Ovaj kanton kasni s uplatom doprinosa za budžetske korisnike pet mjeseci.

Edin Mašić, zastupnik DF-a, u ime Komisije za borbu protiv korupcije kazao je da je neophodno što prije napraviti plan sanacije.

- Od 104 budžetska korisnika, koja su se trebala izjasniti o navodima iz izvještaja, samo njih 11 je to učinilo, što dovoljno govori o tome koliko ozbiljno shvataju situaciju - kazao je Mašić.

Halima Crnica (SDA) zatražila je da Vlada utječe na rukovodioce da „uozbilje rad".

- Kada sam 2010. godine došao u Skupštinu, deficit SBK je, prema tadašnjim izvještajima, bio 20 miliona KM, a sada je veći od 60 miliona maraka. Znači, pola budžeta SBK je deficit - upozorio je zastupnik Almir Švago (SBB) tražeći zaustavljanje daljnjih zaduženja.

Političke konotacije

Lidija Bradara (HDZ BiH) kazala je da revizorski izvještaj ima i političkih konotacija, a trebao bi biti baziran na finansijskim aspektima rada Vlade SBK.

Na kraju rasprave Skupština je primila k znanju revizorski izvještaj uz zaduženje Vladi SBK da do 31. decembra sačini plan provođenja preporuka iz revizorskog izvještaja. 

Toleriranja neće biti 

- Vlada je dala sve preporuke koje se moraju provesti u skladu s revizorskim izvještajem. Svi oni koji se ogluše na zaključke Vlade snosit će posljedice. Vlada ubuduće neće tolerisati neprovođenje knjigovodstvenih standarda, pravilnika i procedura koje su jasno definisane. Krajnje je vrijeme da se to riješi jer u Revizorskom izvještaju ima radnji od kojih se 70 posto može riješiti jednim zahvatom - kazao je kantonalni premijer Tahir Lendo (SDA).