NAUKA

Smajlović: Simpozij "Nove tehnologije u sportu – NTS 2015" ima izražen obrazovno razvojni i strateški angažman

Dekan Fakulteta sporta i tjelesnog odgoja Univerziteta u Sarajevu

Am.K.

7.10.2015

Ponukani uspjesima prethodnih simpozija u organizaciji Fakulteta sporta i tjelesnog odgoja Univerziteta u Sarajevu, Olimpijskog komiteta Bosne i Hercegovine, i u suorganizaciji i pod potkroviteljstvom Ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine od 9. do 11. septembra, ove godine održat će se osmi Simpozij Nove tehnologije u sportu.

Moderne tehnologije

Već 10 godina organizacijom simpozijuma Nove tehnologije u sportu NTS, Fakultet sporta i tjelesnog odgoja uvodi trenere, nastavnike, sportske menadžere, naučnike i ostale sportske radnike, u nove tehnologije u sportu. Na taj način doprinosi razvoju sporta u BiH, kao i razvoju naučno-istraživačkog  rada zasnovanom na korištenju modernih tehnologija.

- U želji da organizujemo Simpozij čiji će odjek prevazići regionalne granice, Fakultet sporta i tjelesnog odgoja Univerziteta u Sarajevu je odlučio da tema osmog Međunarodnog simpozija bude globalnog karaktera, te privuče interesne grupe ili pojedince iz Bosne i  Hercegovine, regije ali i Evrope. Stoga tema osmog Međunarodnog simpozija Nove tehnologije u sportu 2015 je "Liderstvo i poduzetništvo u sportu", kazao nam je Nusret Smajlović, dekan Fakultet sporta i tjelesnog odgoja.

Prema Smajlovićevim riječima ovogodišnji 8. po redu simpozij Nove tehnologije u sportu odvija u atmosferi skromnog jubileja – 10. godišnjice od njegovog prvog izdanja koji se desio 2005. godine.

- Ideja koju su kreatori postavili jeste da ovaj simpozijum treba imati vrlo snažno izražen obrazovni i razvojno strateški angažman. Uvjereni smo da je ovo odličan temelj za trasiranju puta u kome će Ministarstvo civilnih poslova, OK BiH kao krovna sportska institucija i Fakultet sporta i tjelesnog odgoja  Univerziteta u Sarajevu kao vodeća edukacijska ustanova još čvršće u timskoj koheziji i sinergiji znanja, sportskog iskustva i naučnih potencijala dati potrebnu energiju za istinsko pozicioniranje svih vidova sportske djelatnosti kao djelatnosti od opšteg posebnog društvenog interesa te da će i nivo materijalne podrške pratiti to određenje. Tada će i očekivanja prve olimpijske medalje za državu Bosnu i Hercegovinu biti realno ostvariva, naglasio je Smajlović.

Na tom putu, kazao nam je Smajlović, Fakultet sporta i tjelesnog odgoja i njegov Institut za sport sa svojim kadrovskim i naučnim potencijalom može biti izuzetno koristan partner koji ima kapacitete da nudi odgovore i kreira stručna, praktična  i naučno utemeljena rješenja.

Planiranje razvoja sporta

- Želimo da vjerujemo da su već sada ostvarene pretpostavke i stvorena dobra komunikacijska atmosfera kada ove tri institucije mogu da kreiraju sistemska, dugoročna i općeprihvaćena  rješenja podrške sportskoj djelatnosti zasnovanoj na transparentnim, objektivnim, naučno utemeljenim standardima i normativima. Dešavanja u okviru trodnevnog programa ovog simpozija su kreirana u cilju prezentacija najaktuelnijih savremenih pristupa i dobrih praksi  u najrazvijenim zemljama Evrope itekako korisnih za sportske pedagoge, eksperte, trenere, administrativno osoblje, stratege planiranja razvoja sporta, sportske zvaničnike, kazao je na kraju Smajlović.

U okviru programa bit će održana dekanska radionica o studijskim planovima i programima menadžmenta u sportu kao i prezentacije tri knjige.

I ove godine predavači Simpozija su eminentna imena stručnjaka u polju menadžmenta u sportu iz Evrope, regije i Bosne i Hercegovine, poput: prof.dr. John Beech, dr. Stefan Walzel, prof. dr. Thomas Bezold, prof. dr. Irena Valantine, prof. dr. Markus Breuer, prof. dr. Sebastian Kaiser, dr. Nihad Selimović, doc.dr.sc. Nikša Sviličić, prof.dr. Mile Sadžak, prof. dr. Edvin Dervišević i mnogi drugi.