BIH

ZENICA Uskoro plaćanje komunalnih računa na jednom mjestu?

Pokrenuta inicijativa

D. PAŠALIĆ

7.10.2015

Na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća Zenica pokrenuta je inicijativa za formiranje zajedničke naplatne službe za sva javna preduzeća u Zenici, za koju je zaslužan SDP-ov vijećnik Almir Babajić.

Kako je istakao Babajić u svojoj inicijativi, građani bi mogli uštedjeti minimalno 50.000 KM koliko im trenutno novca odlazi na provizije u komercijalnim bankama prilikom plaćanja računa za komunalije.

Podsjetimo, svoja naplatna mjesta prvobitno je ukinulo Javno preduzeće Vodovod i kanalizacija Zenica, nakon kojeg je i JP Grijanje d.o.o. Zenica donijelo odluku o smanjenju broja svojih naplatnih mjesta što je direktno utjecalo i na usluge JP Alba zbog dijeljenja prostorija.

Babajić naglašava kako je ovu inicijativu moguće ostvariti bez dodatnih troškova, budući da je neophodno učiniti samo reorganizaciju radnih mjesta unutar javnih preduzeća.

- Osim dodatnih troškova koje naši sugrađani gube prilikom plaćanja računa za parking, grijanje, vodu i druge komunalne obaveze, ovim bi se došlo i do ogromne uštede vremena koje građanstvo izgubi obilazeći banke jer svako preduzeće nema ugovor sa svakom bankom - pojašnjava Babajić.

Dodaje kako bi usvajanjem ove inicijative Zenica mogla dobiti naplatna mjesta za sva JP na jednom mjestu, a što je najvažnije bez plaćanja dodatnih provizija.

- Zbog mogućnosti formiranja gužvi prilikom plaćanja, predlažem da se na području Grada Zenice formira minimalno pet naplatnih mjesta sa zadovoljavanjem regionalnih potreba - zaključio je Babajić u svojoj inicijativi.

Kako saznaje "Avazov" portal, prije ove inicijative već su pokrenute određene aktivnosti u ime Gradske uprave za realizaciju plaćanja poput predloženog, međutim još uvijek bez konkretnog plana i načina realizacije zajedničkog naplatnog mjesta.