BIH

Rotary Club Sarajevo i ove godine dodijelio stipendije srednjoškolcima

Svečano potpisivanje ugovora

Fena

6.10.2015

 

Rotary Club Sarajevo (RCS) osigurao je stipendije za 15 učenika i učenica iz sarajevskih partnerskih srednjih škola, koje će primati u periodu od septembra ove godine do juna 2016. 

Svečano potpisivanje ugovora o godišnjem stipendiranju izvrsnih učenika koji pohađaju srednje škole održano je danas u Sarajevu. 

RCS u sklopu svojih godišnjih aktivnosti na realizaciji New Generation Services programa svake godine dodjeljuje stipendije najperspektivnijim učenicima koji pohađaju neku od partnerskih srednjih škola u Sarajevu. 

Partnerske škole su: Prva gimnazija, Četvrta gimnazija, Srednja muzička škola, Srednja Građevinsko-geodetska škola, Srednja Elektrotehnička škola za energetiku, JU Srednja medicinska škola -Jezero Sarajevo i Srednja škola primjenjenih umjetnosti. 

Pravo na stipendiju mogu ostvariti redovno upisani primjerni učenici II i III razreda partnerskih srednjih škola kojima je prosjek ocjena iz prethodno završenih razreda 4,0 i više i koji su aktivni u nastavnim i vannastavnim aktivnostima kroz rad u odjeljenskim zajednicama, školskim sekcijama i kroz takmičenja, te stalno usavršavaju svoje sposobnosti kroz sport, učenje jezika, umjetnost (muzičko, likovno ili dramsko stvaralaštvo) ili volonterski rad u lokalnoj zajednici. Stipendije se dodjeljuju jedanput godišnje, za razdoblje od 10 mjeseci trajanja školske godine a mjesečni iznos stipendije je 100 KM. 

Ove godine za stipendiranje je apliciralo 70 učenika, koji su prošli predviđenu selekciju za izbor stipendista. Rotary stipendije ove godine dobili su: Ajša Jašarević, Raifa Malkić i Admir Prljača (Četvrta gimnazija), Hana Salihović, Nejla Komar i Fatima Mehmedović (Srednja muzička škola), Nejra Mujagić i Lamija Kajanija (Srednja građevinsko geodetska škola), Avdo Džino (Srednja Elektrotehnička škola za energetiku), Sena Omerbašić i Norah Bianculli (Srednja škola primjenjenih umjetnosti), Devleta Šabić, Sara-Farah Materne i Ena Jusufbegović (Prva gimnazija) i Nejra Topić (Srednja medicinska škola).
 
Predsjednik RCS Mirza Ponjavčić je predstavio Klub i upoznao srednjoškolce s aktivnostima i projeketima koje Klub provodi. 

Rotary je svjetska organizacija osoba iz stručnog i poslovnog života koje se posvećuju humanim ciljevina, cijene i promiču visoka etička načela u poslovnom i privatnom životu i šire dobru volju i razumijevanje u svijetu. 

Rotary klub Sarajevo je početkom decembra prošle godine obilježio 85 godina od osnivanja i 15 godina od ponovnog aktiviranja.