KOLUMNE

Tenzije za hohštaplere

Komentar dana

Almasa HADŽIĆ

7.10.2015

Bilo kakvi napadi i uništavanje za nas su nedopustivi i za svaku su osudu, poručio je jučer u svom saopćenju za javnost načelnik općine Čitluk Ivo Jerkić reagirajući na nedavni napad na bošnjačke kuće i uništavanje njihove imovine u čitlučkom selu Drljajice.

Nepoznate osobe tada su obile nekoliko bošnjačkih kuća, uništile pokućstvo, stolariju, krovove te na njima ispisale grafite s ustaškim simbolima, što je, prema ocjeni mnogih, bila poruka njihovim vlasnicima da nisu dobrodošli ni u svoje selo ni u općinu kojoj ono pripada.

Načelnikova javna osuda pokušaja zastrašivanja Bošnjaka u općini Čitluk ozbiljna je  poruka onima koji još misle da je politika etničkog čišćenja i jednonacionalnih torova najbolja viza za Evropu, o čemu su svojevremeno maštala njihova haška sabraća. Za takve, rečeno je, više  nema mjesta ne samo u Čitluku nego i u cijeloj BiH. 

Kamo sreće da je i u mnogim ranijim slučajevima napada na Bošnjake, njihovu imovinu, bogomolje, pa i živote, u gradovima s većinskim hrvatskim stanovništvom bilo reakcija zvaničnika, kako je to učinjeno u Čitluku. 

Do sada bi bez međunacionalnih tenzija, na kojima su, poznato je, godinama profitirali i bogatili se lokalni hohštapleri i politički prevrtljivci, i Bošnjacima i Hrvatima bilo bolje, živjeli bi mirnije i imali bi više. 

Vandali koji su devastirali bošnjačke kuće kod Čitluka i pri odlasku na njima ostavili ispisane zločinačke simbole, sasvim sigurno nisu  to uradili u pijanosti ili  vašarskoj obijesti. Neko im je dao zadatak da to urade, a taj neko može biti samo onaj kojem je ozbiljno zasmetao najnoviji proces kojim se BiH pokušava približiti Evropi, a iz kojeg su „pisci" poput ovih što su pohodili Drljajice, davno izbačeni iz igre.