GLOBUS

UN pozvao na akciju za povratak afganistanskih izbjeglica

Od 2002. godine, više od 5,8 miliona Afganistanaca vratilo se u svoju rodnu zemlju

Fena

6.10.2015

Ujedinjene nacije su u utorak pozvale na međunarodnu akciju da se pomogne povratak miliona afganistanskih izbjeglica, navodeći da njihov povratak u zemlju može pomoći stabilizaciji ovog problematičnog područja.

Za 35 godina trajanja krize afganistanskih izbjeglica, zabilježeno je šest miliona ovih izbjeglica, gotovo 2,6 miliona je i dalje navedeno u oko 70 zemalja, većina u Pakistanu i Iranu. Ekvivalentan broj izbjeglica je neregistriran.

Opisujući ovu krizu kao "najveću i najdužu u svijetu", visoki komesar Ujedinjenih nacija Antonio Guterres pozvao je međunarodnu zajednicu da "preispita situaciju koja ne dobiva više pažnje koju zaslužuje".

- Zanemariti Afganistan bila bi opasna greška, kolika god bila hitnost i obim drugih kriza, novijih - rekao je on prilikom godišnje sjednice izvršnog komiteta UNHCR-a u Ženevi.

On je pozvao države koje su prihvatile afganistanske izbjeglice da pruže "značajniju pomoć" naporima za dobrovoljan i dostojanstven povratak.

Visoki komesar je pozdravio napredak izvršen u ovom smislu pod predsjedništvom novog šefa afganistanske države Ašrafa Hanija.

Prošle godine, 54.000 afganistanskih izbjeglica se vratilo u svoju zemlju, gotovo koliko ukupno za dvije prethodne godine.

Od 2002. godine, više od 5,8 miliona Afganistanaca se vratilo u svoju rodnu zemlju. Jedan od pet stanovnika u zemlji bio je izbjeglica.