BIH

DUBROVNIK Uposlenici UKCS-a na II Internacionalnom kongresu "Fellows of science"

Događaj održan od 1. do 4. oktobra

Redakcija

6.10.2015

Uposlenici Klinike za rekonstruktivnu i plastičnu hirurgiju Univerzitetskog kliničkog centra Sarajevo (UKCS) učestvovali su na II Internacionalnom kongresu "Fellows of science" i 10. Hrvatskom kongresu plastičnih, rekonstruktivnih i estetskih hirurga, koji je održan u Dubrovniku, u periodu od 1.do 4. oktobra 2015. godine.

Suorganizator ovog događaja bilo je Udruženje za plastičnu,rekonstruktivnu i estetsku hirurgiju u BiH, a Kongres je posvećen dr. Zori Janžeković iz Slovenije, koja je poznata po metodi liječenja opekotinskog bolesnika koja se primjenjuje u Univerzitetskom kliničkom centru Sarajevo.

Dogovoreno je da IV kongres "Fellows of science" bude održan u BiH 2019. godine, što je od velikog značaja za razvoj plastične i rekonstruktivne hirurgije u našoj zemlji, saopćio je UKCS.

Ljekari i diplomirane medicinske sestre Klinike zarekonstruktivnu i plastičnuhirurgiju UKCS održali su predavanja, te prezentirali svoja iskustva.

detalj-sa-kongresa

Detalj sa kongresa

Prof. dr. Reuf Karabeg bio je potpredsjednik Kongresa, te pozvani predavač. Kao uvodničar u ime UKCS-a prezentirao je dvije teme, i to "Subfascijalna augmentacija grudi: devetogodišnje iskustvo" i "Sentinel biopsija limfnog čvora kod melanoma:Dileme i sugestije".

Dr. Malik Jakirlić prezentirao je dvije teme, i to: "Epineuralna i grupna fascikularna primarna reparacija medijanog i ulnarnog nerva" i "Funkcionalni oporavak nakon reparacije medijanog i ulnarnog nerva", dok je dr. Vanis Dujso prezentirao jednu temu, i to "Opšta regresivna jednačina za predviđanje statusa sentinel limfnog čvora u pacijenata sa melanomom kože".

Diplomirane medicinske sestre Safija Vuković i Hana Klačaru sestrinskom dijelu programa prezentirale su rad o temi "Klinička slika kao determinirajući faktor liječenja hronične rane".