BIH

Čović: Holandija dala podršku BiH da 2016. preda zahtjev za članstvo u EU

Predsjedavajući Predsjedništva BiH

Fena

6.10.2015

 

Mark Rutt, premijer Holandije koja od 1. januara 2016. godine preuzima predsjedanje Evropskom unijom, dao je podršku BiH da iduće godine preda aplikaciju za punopravno članstvo u tu zajednicu – saopštio je predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović.

Čović je nedavno kao predsjedavajući Predsjedništva BiH boravio u Njujork na jubilarnom 70. zasjedanju Opšte skupštine Ujedinjenih naroda.

-  Razgovor i podršku koju smo dobili od prvog čovjeka zemlje, uskoro predsjedavajuće Evropske unije, su bili od iznimnog značaja – rekao je Čović.

Od ostalih održanih bilateralnih sastanaka, Čović je izdvojio sastanak s glavnim tsekretarom UN-a Ban-Ki Moonom s kojim je razgovarao na temu sirijskih izbjeglica ali i o sveukupnom angažmanu UN-ovih agencija u Bosni i Hercegovini.

S kraljem Hašimetske države Jordana Abdullahom II bin Al-Husseina podijelio je razmišljanja o mogućnostima ulaganja u BiH, posebno u energetici, proizvodnji hrane, turizmu te povezivanju privrednika dvije zemlje.

-  Jordanski kralj, što me posebno razveselio, je iskazao spremnost da svojim ličnim angažmanom osigura značajnija međunarodna ulaganja, posebno iz zemalja Evropske unije te da podrži BiH u svim njenim aktivnostima koji vode ubrzanijem ulasku u evropsku porodicu - rekao je Čović.

Dodao je kako je apsolutnu podršku evropskom putu BiH dobio i od predsjednika Rumunije Klausa Iohannisa, kao i od zamjenika premijera ministra vanjskih i evropskih poslova Slovačke Republike Miroslava Lajčaka.- S izaslanstvom KKR Global Instituta, firme koja ima više od 40 godina iskustva i upravlja ulaganjima u vrijednosti od oko 100 milijardi dolara, i njezinim predsjednikom generalom Davidom H. Petraeusom, razgovarao sam o ulaganjima u Bosni i Hercegovini. KKR Global institute trenutačno investira u više od 80 firmi širom svijeta, a u BiH je zajedno sa Evropskom bankom za obnovu i razvitak (EBRD) uložila oko 50 milijuna američkih dolara – naveo je Čović.

Napomenuo je kako je tokom boravka u Njujorku imao i neformalne razgovore s najvišim svjetskim dužnosnicima, između ostalih, s kancelarkom Savezne Republike Njemačke Angelom Merkel te predsjednikom Sjedinjenih Američkih Država Barackom Obamom.