BIH

Bračni par Hadžiabdić najavio zaštitu prava sudskim putem

Nakon racije Specijalne jedinice MUP-a SBK-a i incidenta u kafiću "Oaza"

Fena

6.10.2015

Racija pripadnika Specijalne jedinice MUP-a SBK-a u više ugostiteljskih objekata u Bugojnu i incident u kafiću “Oaza”, u kojem su supružnici Amela i Mirza Hadžiabdić zadobili tjelesne povrede, izazvali su veliku pažnju javnosti u tome gradu.

- Sve je ličilo na scenarij iz nekog rata. Bili smo gosti u objektu i ničim nismo izazvali ni najmanji problem, zbog kojeg smo trebali biti ovako brutalno pretučeni od specijalaca. Čim su ušli u objekat napali su mog muža a kada sam tražila da prestanu, jedan od njih me potegao za kosu, druga dvojica uhvatila za ruke, izveli su me vani i nastavili tuči - ispričala je Amela Hadžiabdić.

Kazala je, također, kako je i u zgradi PU Bugojno, gdje je prevezena kombijem, doživjela nove neugodnosti.

- Prvo su me pred stanicom prislonili uz dva policijska vozila, a onda me jedan specijalac na grub način praktično unio u zgradu PU Bugojno. Mislim da su to morale snimiti kamere instalirane na zgradi policije, ako snimak već nije uklonjen. Specijalac je onda tražio izvinjenje, a kada sam pitala zbog čega, dobila sam tri šamara - kazala je Hadžiabdić, kojoj su ljekari kasnije ustanovili da joj je jedno rebro slomljeno.

Demantirala je pisanja po društvenim mrežama da je ona ozlijedila i napala policajca, te najavila dugu borbu u dokazivanju istine pravnim putem.

- Moj suprug i ja smo već angažirali advokata. Znam da će ovo biti duga borba za pravdu, ali istrajat ćemo. U suprotnom, ne preostaje mi ništa nego da s mužem i dvoje djece , poput izbjeglica iz Sirije, napustim BiH, jer su mi ugrožena osnovna ljudska prava - zaključila je.

Komentirajući slučaj koji se desio u Bugojnu glasnogovornik MUP-a SBK Rusmir Prohan je potvrdio da su tokom proteklog vikenda nastavljene zajedničke aktivnosti policije i inspekcijskih organa Ministarstva privrede SBK-a, u okviru kojih je izvršena kontrola rada pojedinih ugostiteljskih objekata na području bugojanske općine.

- U jednom od objekata došlo je do fizičkog napada jedne ženske osobe na policijskog službenika Jedinice za podršku kojem su, tom prilikom, nanesene lakše tjelesne povrede, u vidu ogrebotina na licu.

Osoba je lišena slobode i protiv nje će biti podnesen izvještaj Kantonalnom tužilaštvu Travnik. Tokom ovog lišenja slobode, službenici policije su upotrijebili silu, kako bi savladali aktivan otpor osoba. U toku su interne procedure na provjeri opravdanosti upotrebe sile, u skladu sa zakonom, naglasio je.

Na platou KSC-a Bugojno u srijedu će, u 17.30 sati, biti održani mirni protesti građana na kojima će Hadžiabdići zatražiti osudu “brutalnog ponašanja pripadnika MUP-a SBK-a”.

Inače, Mirza Hadžiabdić, koji je poznat pod nadimkom Macola, je uspješan privatni poduzetnik i humanista. Podržao je i organizirao mnoge humanitarne akcije pomoći ljudima u nevolji. Predsjednik je Eko-rafting kluba u Bugojnu, organizator brojnih ekoloških marševa, i učesnik eko-rafting regata u BiH.