CRNA HRONIKA

ZENIČKI SPECIJALCI HEROJI GRADA Rizikujući vlastiti, spasili život 17-godišnjaka

U zeničkom mjestu Janjići

D. PAŠALIĆ

6.10.2015

U zeničkom mjestu Janjići, lokalitet Stijene, sinoć je sa litice u provaliju dubine oko 30 metara pao 17-godišnji A.M. zadobivši tako povrede opasne po život, a do stradalog je zbog nepristupačnog terena bilo veoma teško doći.

Na lice mjesta odmah su upućeni svi raspoloživi policijski službenici Policijske uprave I, kao i timovi Specijalne policijske jedinice MUP-a ZDK.

- Sinoć je urađen jedan težak posao u otežavajućim uslovima, a naročito što je bila noć. Jako teško je donijeti bilo kakve odluke kada nemate preglednost lokacije, kada svijetlite baterijom, nemate sveobuhvatne predstave, ali ipak smo se uspjeli organizovati vrlo brzo i efikasno da se stradali mladić preveze u Kantonalnu bolnicu Zenica - kazao je za "Avazov" portal Senaid Hasić, komadnir Specijalne policijske jedinice.

Pojašnjava kako se tim organizovao za rekordno kratko vrijeme, budući da su pripadnici Specijalne policijske jedinice bili u svojim kućama.

- Na lice mjesta izašlo je 15 pripadnika tima od kojih je svako imao svoju ulogu, pomogla nam je i nekolicina mještana, a kasnije se priključila i Gorska služba spašavanja kada se radio njegov transport. Desetak i više godina naša jednica ima alpinistički tim, ovo je bio prvi konkretan zadatak na spašavanju života a sve ono što se do sada uložilo i radilo na obuci isplatilo se sinoć - dodaje Hasić.

Proglašeni herojima grada

Zenica i šira javnost alpinistički tim Specijalne policijske jedinice, na čelu sa trojicom pripadnika tima koji su direktno sudjelovali u akciji spašavanja mladog života, proglasili su herojima grada, što je svakako potvrda sinoćnjeg nesebičnog truda i žrtvovanja vlastitog života kako bi se spasio mladić.

- Najvažnije je da smo spasili ljudski život. Mladić je imao puno povreda tako da smo morali misliti na sve kako bismo ga što bezbolnije transportovali. Odgovornost je bila još veća jer smo mi kao alpinistički tim imali prvi put intervenciju kada se radi o spašavanju ljudskog života, tako da smo svi dali svoj maksimum - kazao je za "Avazov" portal Zekerijah Aslanović, jedan od trojice pripadnika Specijalne jedinice koji su zaslužni za spašeni život.

Podsjetimo, osim Zekerijaha Aslanovića u direktnoj akciji spašavanja mladog života u ekstremnim uslovima sudjelovali su i Jasmin Berbašić i Saudin Isaković, zajedno sa još 12 kolega Specijalnog tima.

- Mi se obučavamo kako bismo mogli odgovoriti na svaki zadatak, riječi pohvale stoje i svakako nam imponuju. Međutim, naša je dužnost da u ovakvim situacijama odgovorimo zadatku kako bismo ispunili zadatke za koje smo osposobljeni. Moramo istaći kako su nam ogroman podstrek bili naš komadant i komesar, koji su nam davali direktne naredbe. Bili smo u velikoj mjeri sigurni kako možemo obaviti ovaj zadatak, a kada smo došli do stradalog mladića tada više nije bilo sumnje da je njegovo spašavanje upitno. Uz upute naših nadređenih, specijalističke timove kolega iz ronilačkog i tima snajperista koji su nam davali potrebnu podršku uspjeli smo u ovom veoma značajnom zadatku. Moramo istaći kako smo svi mi iz jedinice bili maksimalno uključeni u cjelokupnu aktivnost, te da smo svi zajedno podjenako zaslužni za spašeni život – kazali su Berbašić i Isaković u razgovoru za "Avazov" portal.

Komesar Šut ponosan

Valja istaći kako je na lice mjesta osim svih mješovitih timova izašao i policijski komesar Semir Šut, koji je direktno rukovodio akcijom spašavanja lica.

- Moram istaći da smo izuzetno ponosni na policijske službenike koji su u ekstremno teškim uslovima obavljali svoje poslove. Do sada smo uložili mnogo truda u obuku i opremu, međutim ipak su najvažniji hrabri ljudi koji ne žale rizikovati svoj život što su sinoć i dokazali. Ovo je rezultat jednog ozbiljnog i kontinuiranog sistematskog pristupa obuci pripadnika Specijalne policijske jedinice, a moram kazati kako mi je mnogo značila njihova hrabrost i odlučnost budući da me rasteretila velikog psihičkog pritiska koji je uvijek tu kada donosite teške odluke – rekao nam je Semir Šut, komesar MUP-a ZDK.

Tako su sinoć u veoma kratkom vremenskom periodu, iskazujući pri tome maksimalni profesionalizam, predanost i humanost, uz nadljudski napor, policijski službenici uspjeli bezbjedno evakuisati stradalog mladića, koji je potom vozilom Službe hitne medicinske pomoći prevezen u Kantonalnu bolnicu Zenica.

Povodom sinoćnje drame u Janjićima danas je u prostorijama MUP-a ZDK upriličen prijem na kojem su ministar Hajrudin Žilić i policijski komesar Šut sa saradnicima uputili čestitke pripadnicima Specijalne policijske jedinice, koji su direktno učestvovali u akciji izvlačenja i spašavanja povrijeđenog mladića.