BIH

Reloti 11 godina zatvora za zločin protiv civilnog stanovništva u Busovači

Kantonalni sud u Travniku

Fena

6.10.2015

​Kantonalni sud u Novom Travniku osudio je bivšeg pripadnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO) Josipa Relotu na 11 godina zatvora za zločin protiv civilnog stanovništva u Busovači. ​

Relota je proglašen krivim da je sa još dvojicom nepoznatih pripadnika brigade "Nikola Šubić Zrinjski" krajem januara 1993. godine otvorio vatru na četiri civila u kući u naselju Luka.

U prostoriju su, nakon izlaska, bacili eksplozivnu napravu. Tri civila bošnjačke nacionalnosti su tom prilikom ubijena, a preživio je zaštićeni svjedok B-1.

Predsjedavajući Sudskog vijeća Mehmedalija Huseinović kazao je kako se presuda temelji na svjedočenju zaštićenog svjedoka B-1, ali i na iskazima koji su potvrđivali ovo svjedočenje.

- Nesporno je utvrđeno da se radi o svjedoku očevidcu koji je u bitnim elementima svjedočio kao i u Haagu 1998. godine. Imajući u vidu kvalitet ovog iskaza, Sudsko vijeće smatra da na njemu treba zasnovati odluku - kazao je Huseinović.

On je dodao kako Odbrana optuženog nije bila baš uvjerljiva odlučivši se za koncept „pogrešno utvrđenog identiteta“ i alibija, prema kojem je optuženi bio na položaju u Donjem Polju.

Sudija je istaknuo kako je svjedok B-1 jasno i precizno prepoznao optuženog, dok s druge strane, iskaz brata optuženog Josipa Relote Vijeće smatra nevjerodostojnim.

- Ubijene su tri osobe, a umišljaj je neosporan. Kazna od 11 godina je adekvatna, imajući u vidu sudsku praksu - kazao je predsjedavajući Vijeća.

Odbrana i optužba imaju pravo žalbe na ovu presudu Vrhovnom sudu Federacije BiH, prenosi BIRN.