BIH

SREBRENICA Najavljena investiciona razvojna konferencija za 11. i 12. novembar

Pozavni predstavnici i premijeri svih susjednih država i 30 ambasada koja su smještene u našoj državi

Fena

6.10.2015

U Srebrenici  je za 11. i 12. novembar zakazana  investiciona razvojna konferencija, a konferencija će imati regionalni značaj na kojoj su pozavni predstavnici i premijeri svih susjednih država  i 30 ambasada koja su smještene u našoj državi, te Predsjedništvo BiH, predsjedavajući Vijeća ministara BiH, premijeri entitetskih vlada i stotinjak vodećih investitora u BiH iz regije i šire.

Po riječima Ćazima Salimovića, savjetnika načelnika Općine Srebrenice za privredu i razvoj, konferencija se priprema u vrlo otežanim uvjetima zbog nedostatka sredstava i prostora za održavanje konferencije. Ipak pored ovih nedostataka ulažu se maksimalni napori da bi konferencija bila održana na jednom najvišem nivou i bez troška od Općine, a sredstva su planirana od stranih organizacija poput UNDP-a, OSCE-a i pojedinih ambasada.

Neophodno je uređenje doma kulture kao što je bio nekada i kako bi se stekli uvjeti za normalno održavanje takve konferencije.

- Nadamo se velikom odzivu, a poslat ćemo oko tristo pozivnica. Premijer Republike Srbije Aleksandar Vučić je već najavio  dolazak i  dovest će određeni broj privrednika iz Srbije koji su spremni da investiraju u Srebrenicu radi boljeg zapošljavanja i boljeg života naroda koji živi u Srebrenici. Pokušat ćemo sve one koji se nalaze na birou da zaposlimo, a žive u Srebrenici - kazao je za Agenciju Fena Ćazim Salimović, savjetnik načelnika za privredu i razvoj Općine Srebrenica.

Trenutno je raspisan tender za sanaciju doma kulture te uređenje velike sale i sanaciju kompletnog prizemlja u kojem bi se trebalo odvijati sve aktivnosti. Sredstva su osigurana putem UNDP-a.

Cilj konferencije je da devastirani objekti budu stavljeni u funkciju, da investicije koje su u toku i koje su zaustavljene da budu deblokirane poput Banje Guber, otvaranje i izgradnja triju novih pogona u Potočarima  i mini industrijska zona u Skelanima.