VIJESTI

TRAVNIK Vratili osmjeh na lice destogodišnjakinje

Stomatološki fakultet u službi zdravlja

K. K.

6.10.2015

U kliničkoj sali Stomatološkog fakulteta Univerziteta u Travniku izvšena je replantacija i imobilizacija povrijeđenih zuba čime je vraćen osmjeh na lice destogodišnje djevojčice, a roditelji su se zadovoljni i sretni vratili kući, jer su njihovoj djevojčici vraćeni zubi koje je mogla da izgubi.

U nedjelju u večernjim satima u kliničku salu Stomatološkog fakulteta Univerziteta u Travniku dovezeno je povrijeđeno maloljetno žensko dijete u pratnji roditelja sa frakturom oba sjekutića gornje vilice tražeći da se ukaže pomoć.

Osoblje fakulteta je vrlo brzo reagovalo, te je na inicijativu doc. dr. Mithata Asotića tim u sastavu prof. dr.Ljubomir Todorović, specijalista oralne hirurgije, prof. dr. Radoje Stevanović, specijalista pedodoncije i dr. Damir Đurković, stomatolog. Za vrlo kratko vrijeme, izvšena je replantacija i imobilizacija povrijeđenih zuba, čime je omogućeno da se djevojčici vrate  zubi koje je mogla da izgubi uslijed povrede zadobijene uslijed pada.

- Od osnivanja Fakulteta pa do danas je uloženo mnogo truda, rada, sredstava i sve to daje svoje rezultate kroz osposobljavnje budućih stručnjaka u oblasti stomatologije, farmacije, radiologije, fizioterapije, ali kad se ovako nešto desi i kad riješimo konkretan problem pomažući drugima, osjeti se pravo zadovoljstvo i želja za daljim napredovanjem. Birajući svoj poziv doktora i osnivajući ovaj fakultet bio sam vođen tom željom da što više doprinesem cjelokupnoj zajednici - kazao nam je  doc. dr. Mithat  Asotić, osnivač ovog fakulteta.