VIJESTI

IZETBEGOVIĆ: Kolegij SDA podržao je razgovore o koaliciji sa SBB-om

Predsjednik SDA nakon Kolegija stranke

M. Aš.

6.10.2015

18:19 Izetbegović je odgovorio i na pitanje novinara koji se tiču medijskih natpisa da su on i Čović postigli dogovor oko Mostara.

- Ne znam na čemu su uopće takvu vijest u "Dnevnom listu" bazirali. To je baš onako bez ikakvog povoda jedna neutemeljena vijest. S gospodinom Čovićem i HDZ BiH smo o tome razgovarali prije dvadesetak  dana. Tada smo rekli da će lokalni predstavnici SDA biti uključeni u te dogovore. Ja poslije toga s Čovićem nisam razgovorao o tome i Čović i ja nismo razradili nikakav prijedlog za Mostar. Neozbljno je od jednog takvog lista da napravi jednu špekulaciju koja nema nikakav osnov - rekao je Izetbegović.

Kada je u pitanju mogući izgled Vlade FBiH, te da li je moguće da SBB dobije sva četiri mjesta koja su upražnjena, Izetbegović je rekao da se o tome ne može nagađati.

- Vjerovatno će SBB tražiti takve stvari jer njihov koaliconi kapacitet je jednak ili veći od DF-a i ne bih rekao da će ići ispod toga. Ali daj da ostavimo i tu stvar za ozbilnije i detaljnije pregovore - kazao je Izetbegović.

Pojasnio je da se ne boji eventualnih dogovora SBB-a i HDZ-a BiH i mogućeg preglasavanja na Vladi FBiH, ukoliko bi SBB dobio sve četiri ministarske pozicije.

- Mislim da će se gospodin Radončić i SBB, ako uđu u ovu stvar, potruditi da ovi procesi idu naprijed, da će se potruditi da imaju jedno korisno obostrano partnerstvo i da zajedno s nama iznesu jedan rezultat, a ne da neke politčke poene postižu u nekoj daljoj borbi protiv SDA. Mislim da će njihov plan i strategija biti da što veći i bolji rezultat postignu zajedno s nama, neće to biti jedan negativan pristup, nego pozitivan - dodao je Izetbegović.

17:30 Predsjednik SDA Bakir Izetbegović rekao je, nakon završene sjednice Kolegija, da je ono što je neupitno za ovu stranku da Savez za promjene ostaje na vlasti i na državnom nivou.

"Ono što se do sada razgovaralo sa gospodinom Radončićem je odobreno i podržano od Kolegija i sutra će ići preporuka Kolegija prema predsjedništvu SDA da se stupi u ozbiljne razgovore sa SBB-om, u smislu formiranja novih parlamentarnih većina, u smislu podrške reformama i stabilizaciji prilika u zemlji", rekao je Izetbegović. 

Na novinarsko pitanje kako komentariše najave iz HDZ-a o ulasku SNSD-a u vlasti, Izetbegović je pojasnio da, što se tiče Dodika i njegovog ulaska na vlast u državnom nivou, misli da je Dodik rekao da nije zainteresovan, te da misli da se tu slaže sa njim. . 

"Ne sjećam se da je Dodik igdje izrazio želju za ulaskom u državnu vlast", rekao je Izetbegović. 

Predsjednik SDA odgovorio je i na pitanje novinara da li su zapostavljene manje stranke "ASDA" i "Stranka za BiH". 

"I dalje imamo intenzivne razgovore sa Strankom za BiH i ASDA, ali su oni izgubili na intenzitetu sa ovim dogovorima sa SBB-om, što ne znači da su oni gurnuti u stranu. Naravno, prvo moramo riješiti ovo novo pitanje, odnos sa velikim koalicionim potencijalnim partnerom (SBB), s tim što će, naravno, unutar ovog bloka SBiH, ASDA i SDA moraju se voditi sa onim koalicionim kapacitetom. SDA ima 29, a SBiH tri i to će biti odnosi u participiranju buduće vlasti koju ćemo, vjerovatno, napraviti sa SBB-om", rekao je Izetbegović. 

15:16 U 15 sati u centrali SDA u Sarajevu počela je sjednica Kolegija SDA na kojoj će biti govora o aktuelnoj političkoj situaciji.

Prije početka sjednice, novinarima se obratio Bakir Izetbegović, predsjednik SDA, koji ih je informirao o današnjim susretima sa Mladenom Ivanićem, predsjednikom PDP-a i Mladenom Bosićem, liderom SDS-a.

Kako je rekao Izetbegović, na sastanku je bilo govora o mnogim temama, pa i o mogućoj rekonstrukciji Vijeća ministara BiH.

- Uvijek se ima o čemu razgovarati. Mi se skoro redovno viđamo, a bio je tu s nama i gospodin Babalj i SDS-a. Razgovarali smo o političkoj situaciji, potencijalnim izmjenama u koalicijama, o zakonima, akcizama, zatim o ugovoru Islamske zajednice sa državom. Bilo je govora i o bosanskom jeziku i nekim problemima na terenu - rekao Izetbegović.

Na pitanje novinara da li je bilo govora o rekonstrukciji Vijeća ministara, Izetbegović je kazao "naravno da je i o tome bilo razgovora i mogućnosti toga".

- No, ne bih mogao biti tu konkretan. Ništa posebno za sada nismo dogovorili, ali evo razgovarat ćemo i dalje - rekao je Izetbegović dodajući da "Savez za promjene definitvno ostaje u Vijeću ministara, ali ostalo je eventualno pod pitanjem".