BIH

Crnadak: Ivanić neće ići na sastanak kod Dodika!

Potvrda generalnog sekretara Partije demokratskog progresa (PDP)

Fena

6.10.2015

Generalni sekretar Partije demokratskog progresa (PDP) Igor Crnadak upozorio je da SNSD "besmislenim i prljavim obračunom“ sa Savezom za promjene najviše šteti RS-u.

- Savez za promjene je predstavnik srpskog naroda i RS-a u Sarajevu i ništa nismo uradili što je protiv interesa RS-a i taj haos SNSD-a mora prestati - istakao je Crnadak komentirajući zahtjeve SNSD-a da se na posebnoj sjednici parlamenta RS-a razmatra djelovanje tog saveza na nivou BiH.

Apelovao je na SNSD da prekine takvo stanje i da svako od predstavnika u vlasti na nivou RS-a i u državnoj vlasti radi svoj posao.

Crnadak je naveo da predstavnici Saveza za promjene nemaju komunikacije s Vladom RS-a, jer to ne žele u izvršnoj vlasti RS-a.

Naveo je da PDP nije dobio poziv predsjednika RS-a Milorada Dodika za sastanak u petak o situaciji u RS-u i BiH, ali i naglasio da iako žele razgovor, mora prestati etiketiranje predstavnika Saveza za promjene da su "izdajnici“.

Ne može se, kaže, neko optuživati za izdaju, a zatim pozivati na sastanak, jer taj poziv u suprotnom nije iskren.

Potvrdio je i da u petak predsjednik PDP-a Mladen Ivanić neće biti u BiH i ne može prisustvovati sastanku kod Dodika.

S druge strane, premijerka Željka Cvijanović kaže da će se posebna sjednica Narodne skupštine RS-a, na kojoj će biti razmatrana informacija koju je usvojio SNSD u vezi s ponašanjem predstavnika Republike Srpske u BiH, biti održana do kraja mjeseca.

Cvijanović je istakla da očekuje podršku parlamenta, kao i da je namjera SNSD-a da upozna poslanike o djelovanju Saveza za promjene na nivou BiH, jer je to najrelevantnije mjesto da se razgovara o stvarima koje su u vezi s prijenosom nadležnosti.

Nedostatak komunikacije je, dodaje, doveo do toga da se proizvedu loša rješenja na nivou BiH.