VIJESTI

MOSTAR Serge Brammertz i Mladen Jurišić razgovarali o procesuiranju ratnih zločina

U okviru trodnevne posjete BiH glavni tužilac Haškog tribunala

M. H.

6.10.2015

U okviru trodnevne posjete Bosni i Hercegovini, glavni tužilac Haškog tribunala, Serge Brammertz stigao je u Mostar. 

Brammertz se jutros sastao s glavnim tužiocem Tužilaštva HNK Mladenom Jurišićem, razgovarali su o procesuiranju ratnih zločina i pitanjima od zajedničkog interesa.

- Vrlo sam zadovoljan onim što sam čuo od kolege Jurišića, jer su u posljednje dvije godine uduplali rad na predmetima ratnih zločina. Jedan od razloga moje posjete je da vidimo na koji način možemo pomoći. Imamo oko devet miliona stranica dokumenata u našim bazama podataka i hoćemo da veliki dio tih dokumenata damo našim kolegama u kantonalnim pravosuđima - kazao je Brammertz u izjavi za novinare.

Na pitanje da li se tokom sastanka s Jurišićem interesirao o nekim posebnim predmetima, Brammertz je kazao kako je bilo riječi o predmetima koji su prebačeni s državnog na kantonalni nivo.

- U prvim godinama fokus je bio na radu državnog Tužilaštva, a manje na kantonalnim. Sada je potpuno jasno da rezultat mora biti njihov zajednički rad. Situacija je daleko od idealne, ima mnogo stvari koje moraju da budu ispunjene ali pozitivno je da je uduplan rad na predmetima ratnih zločina - kazao je Brammertz.

sastanak-s-jurisicem

Sa sastanka: Brammertza najviše zanimao predmet "Vranica" 

Jurišić je nakon sastanka s Brammertzom kazao kako je ga je zanimao predmet "Vranica" za koji se, već duže vrijeme čeka zakazivanje ročišta na Kantonalnom sudu u Mostaru.

- Nema se tu šta puno više istraživati i tražiti. Predmet stoji na Sudu koji nikako da organizira suđenje. Sad je problem što niko od branitelja po službenoj dužnosti neće da prihvati odbranu - kazao je Jurišić.

Brammertz je nakon sastanka s Jurišićem posjetio Stari grad i Stari most, a u 14.00 sati u dvorani Pravog fakulteta Sveučilišta u Mostaru održat će  predavanje na temu "Savremeni izazovi u vođenju istraga i provođenju postupaka za međunarodne zločine", kojem će prisustvovati studenti s oba mostarska univerziteta.